Slovenija pooštrila mjere, ko dolazi iz BiH i Srbije, mora u karantin

Vlada Slovenije postrožila je danas uslove za ulazak putnika iz “trećih” zemalja pa se od ponoći neće moći ulaziti iz BiH, Srbije i samoproglašenog Kosova bez obaveznog 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na kovid-19.

Te su zemlje, u kojima se bilježi veći dnevni prirast oboljelih od virusa korona, stavljene na tzv. crvenu listu epidemiološki nesigurnih zemalja, na kojoj je već Sjeverna Makedonija.

Bugarska, koja je dosad bila na zelenoj listi, spuštena je na nižu, žutu listu na kojoj se nalazi i nekoliko drugih država EU s lošijom epidemiološkom situacijom, odlučila je vlada.

Svi koji u Sloveniju žele ući iz država s crvene liste, bilo da su slovenski državljani ili stranci, moraće u obvezni karantin ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obvaezno obavljen u nekoj od članica EU.

Što se tiče režima na granici s Hrvatskom, on se ne mijenja i ostaje isti, uključujući i dnevne prelaze radnih migranata.

Prema podacima slovenskih epidemiologa, od 34 nova slučaja u zadnjih desetak dana veći dio je “uvezen” iz inostranstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14.

Dva unosa su iz Rusije, devet iz BiH, tri iz Srbije te po jedan iz Švedske i SAD-a.

 

Izvor:(RTRS)

 

 

Ostavite komentar: