Slovenija od subote pooštrava granični režim

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u petak da Slovenija od ponoći Hrvatsku spušta sa “zelene” na “žutu listu” epidemiološki manje sigurnih država, čime se pooštrava kontrola prilikom ulaska u Sloveniju.

Kako je pojasnio, to je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali u prvom redu zbog slovenačkih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali slovenačkim službenim tijelima prilikom povratka u Sloveniju.

“Svaki prelaz neke države sa ‘zelene’ na ‘žutu’ listu i obrnuto vezan je uz konkretno epidemiološko stanje”, rekao je Hojs, dodavši da je Hrvatska već prešla kriterijum od 10 novih zaraza na 100.000 stanovnika dnevno u razdoblju 14 dana.”

Posebni uslovi za one na “žutoj listi”, a na kojoj su sada uz Hrvatsku i Češka i Francuska, znači da će oni morati u 14-dnevni karantim – Pince.

Hojs je kazao da će policija i na ostalim graničnim prelazima s Hrvatskom provjeravati istinitost dokumentacije o boravku u Hrvatskoj, te ako posumnja u njihovu vjerodostojnost imati diskreciono pravo da takve putnike uputi na jedan od četiri prelaza za one kojima se određuje 14-dnevni karantin.

Izdavanje odluka o karantinu vjerovatno će povećati gužve i vrijeme čekanja na granici i za ostale.

Druge sedmice ta bi procedura mogla biti ubrzana nakon što će u parlamentu biti prihvaćen novi zakon kojim će se omogućiti elektronski prenos izdanih rješenja skeniranjem dokumenata, pojasnio je Hojs.

Kazna za kršenje odredaba o karantinu iznosi 400 do 600 evra, a u slučaju da se utvrdi da je na taj način došlo do širenja zaraze na druge osobe, za takve ljude postoji i krivična odgovornost, upozorio je Hojs.

Za razliku od stanja u prvoj fazi epidemije, kada su bili najugroženiji stariji, sada je među novozaraženima bitno više mlađih ljudi i više je muškaraca, navela je epidemiologinja Nuška Čakš Jeger.

U zadnja 24 sata bilo je 16 novooboljelih te je epidemiološka krivulja u blagom porastu.

Slovenački epidemiolozi su u stalnom kontaktu s hrvatskim kolegama koji ih obavještavaju o porastu zaraza u Slavoniji, ali i u Zagrebu, za koji slovenačka strana ocjenjuje da je potencijalno takođe nesiguran za posjete iz Slovenije, posebno zbog zaraze među mladima koji su se inficirali u noćnim klubovima.

Na problem mladih koji iz Slovenije odlaze u Hrvatsku i posjećuju noćne klubove i diskoteke ponovo je posebno upozorio portparol Vlade za COVID-19 Jelko Kacin, ocijenivši da bi takva mjesta Hrvatska trebalo da zatvori, kako je to učinila Slovenija.

 

Izvor:(RTRS)

 

 

Ostavite komentar: