Slovenija od ponedjeljka rješenja o karantinu izdaje na svim prelazima

Slovenija će od ponedjeljka izdavati rješenja o obaveznom karantinu onima koji dolaze iz “crvenih” zona na svim graničnim prelazima sa Hrvatskom, potvrdio je slovenački ministar unutrašnjih poslova, Aleš Hojs.

Riječ je o onim slovenačkim državljanima ili strancima sa prebivalištem u Sloveniji koji su boravili u zemljama s “crvene liste”, visokorizičnim zbog epidemije kovida-19, poput Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, tzv. Kosova i Crne Gore, a prelaze preko Hrvatske.

Njima su se do sada odredbe o obvezujućem karantinu izdavale samo na četiri prelaza.

“Odredbe o karantinu uručivaće granična policija, nakon što ih automatski, u elektronskom obliku, izda Ministarstvo zdravlja, a postupak će trajati pet do sedam minuta”, kazao je Hojs.

Dodao je da se u vrijeme velikog saobraćaja, u danima vikenda, na prelazima mogu očekivati i duža čekanja, posebno na glavnim prelazima kao što su Gruškovje/Macelj i Obrežje/Bregana.

Hojs je potvrdio da Hrvatska i dalje ostaje na tzv. žutoj listi manje sigurnih država, što znači da slovenačke turiste, koji borave na ljetovanju na Jadranu, ne čekaju odredbe o karantinu, ali ih policija ima pravo pitati gdje su bili ako sumnja da su kroz Hrvatsku samo prolazili, te da svoj boravak u Hrvatskoj onda moraju dokumentovati, prenosi Mondo portal.

Zadnja tri dana Slovenija bilježi 19 novih slučajeva zaraze dnevno, a portparol vlade Jelko Kacin kazao je da su svi novi slučajevi iz već poznatih žarišta, da im je zaraza potvrđena testiranjem dok su se nalazili u izolaciji, te da je dobro što je reprodukcijski broj širenja zaraze ispod jedan, što se smatra znakom da je širenje zaraze pod kontrolom.

 

 

Ostavite komentar: