Slovenac osuđen na 30 godina zatvora: Fizički i seksualno zlostavljao svoje dvije pastorke

03.04.2024. | 20:32

Muškarac star 53 godine osuđen je u Okružnom sudu u Kranju na 30 godina zatvora, drugu najdužu zatvorsku po slovenačkim zakonima nakon doživotnog zatvora, jer je tokom osam godina fizički i seksualno zlostavljao svoje dvije pastorke, snimajući zlostavljanja i čuvajući snimke, prenijeli su danas slovenački mediji.

Muškarac je bio optužen po 11 tačaka optužnice, od kojih su većina krivična djela protiv seksualnog integriteta lica mlađih od 15 godina, a osuđen je između ostalog i za nasilje u porodici, okrutnost, zanemarivanje maloljetnih lica i omogućavanje korišćenja narkotika, prenosi agencija STA.

Zlostavljanje je počelo kada su djevojčice, od kojih je starija dijete s mentalnim smetnjama, još uvijek bile maloljetne.

Jedna od žrtava ga je prijavila policiji kada se iselila iz zajedničke kuće, tužilaštvo je optužnicu podiglo prošlog septembra, a suđenje je počelo 16. februara i završeno 22. marta ove godine.Sudija Okružnog suda u Kranju Nina Prosen proglasila je optuženog krivim po svim tačkama optužnice, osudivši ga najprije na 40 godina i šest mjeseci, a potom na kombinovanu kaznu od 30 godina zatvora, prenosi tanjug.

U Sloveniji je kazna od 30 godina ranije izrečena 17 puta, uvijek za ubistvo, a presuda izrečena 53-ogodišnjem zlostavljaču još uvijek nije pravosnažna, navodi slovenačka novinska agencija.