Slijedi nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Uoči sutrašnje nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Predsjednik Srbije je rekao da EU još analizira ono što je postignuto u Vašingtonu i da vjeruje da nešto od toga žele da iskoriste, da bi mogli brže da napreduju.

Srpska strana očekuje da se u Briselu razgovara i o Zajednici srpskih opština.

Zvanični dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou nastavlja se sutra, a prethode mu razgovori timova dviju strana.

Predsjednik Vučić vjeruje da će biti rezultata i kaže da EU želi ključnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

Ističe da su teme razgovora – nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, naslanjajući se na dio onoga što je dogovoreno u Vašingtonu, ali će biti i drugih tema.

– Mislim da će glavna tema biti Zajednica srpskih opština. Prvo ćemo imati da vidimo možemo li da se dogovorimo oko prve tri teme, a zatim će ići ZSO, onda da li će ići samo imovina ili još nešto uz imovinu što su tražili Albanci, ali to su tako velike teme da su nam potrebni sati da o tome govorimo – rekao je Vučić.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM istakao je da očekuje da nakon sedam godina konačno počne razgovor o sprovođenju na djelu dogovora o ZSO.

– Srpska strana će snažno na tome insistirati, nošeni zamajcem onoga što je pozitivno postignuto u Vašingtonu – kaže Đurić.

Prema najavama, na dnevnom redu će biti aranžmani nevećinskih zajednica, međusobna finansijska potraživanja i pitanje imovine.

To je za Srbiju posebno važno, ističe predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju u prethodnom sazivu Skupštine Srbije Milovan Drecun.

– Mislim da će Lajčak pokušati da veoma brzo riješi ova pitanja, da kaže da je završen taj proces normalizacije odnosa u ekonomskom smislu i da se onda prebaci fokus na političke teme, ali u Briselu, jer je u Americi u fokusu bila ekonomija – naveo je Drecun.

Srpska strana očekuje da će prištinska delegacija i u Briselu pokušati da proturi tezu o potrebi za uzajamnim priznanjem, ali o tome se stavovi ne mogu približiti.

Dosadašnji učinak briselske administracije je veoma tanak, pa Evropa prvo mora da vrati kredibilitet i da ima ubjedljiviji pristup, smatra diplomata Zoran Milivojević.

– Evropa u tom smislu mora da bude dosljedna i daleko energičnija, i ono što je najvažnije – definitivno mora da bude statusno neutralna, nema navijanja, nema pritisaka i nema pokušaja da se stvar riješi preko koljena i na kratak rok – kategoričan je Milivojević.

Za poznavaoce prilika ne bi bilo iznenađenje da politička nestabilnost na prištinskoj strani, prije svega zbog rezultata sastanka u Vašingtonu, ovoga puta još više dođe do izražaja.

 

 

Ostavite komentar: