“Slava ti vječna i hvala za sve naš Đedo”: Vlado Georgiev se oprostio od mitropolita Amfilohija

Pjevač Vlado Georgiev tužnom porukom oprostio se od mitropolita Amfilohija koji je preminuo rano jutros, 30. oktobra.

„Upokojio se naš Mitropolit… prazninu i tugu je nemoguće izmjeriti… Slava ti vječna i hvala za sve naš Đedo…“, napisao je poznati pevač i kantautor na Tviteru.

Podsjetimo, Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je jutros u 8.20 vijest da se upokojio mitropolit Amfilohije.

„U petak 30. oktobra 2020 godine u 8.20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, poslije primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko – Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije“, objavljeno je na sajtu Mitropolije.

Podsjetimo, Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan korona virus, kada je i primljen u KCCG.

Njegovo zdravstveno stanje se u međuvremenu popravilo, a 20. oktobra rezultati rađenih testova su pokazali da je negativan na virus. Međutim, situacija se naglo pogoršala juče, kada je primjećeno otežano disanje.

Načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore, dr Jelena Borovinić Bojović, kasno sinoć je pojasnila da je do naglog pogoršanja Amfilovijevog zdravlja došlo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posljedice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane korona virusom, kao i posljedicom dugotrajne oksigene terapije.

Ona je tada rekla da je Amfilohijevo stanje ozbiljno, i da je nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije.

Amfilohije je rođen kao Risto Radović, sin Ćira i Mileve Radović, na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine. Zamonašio se 1967. u Grčkoj, gdje je potom 21. jula 1968. postao jeromonah.

U maju 1985. izabran je za episkopa Banatskog. Iz Vršca prelazi na Cetinje, gdje je 30. decembra 1991. godine, ustoličen za Mitropolita Crnogorsko-primorskog, Zetsko-brdskog i Skenderijskog i Egzarha Pećkog Trona.

Mitropolit Amfilohije je drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog. Februara 2012. dobio je počasni doktorat Instituta Svetog Sergija u Parizu.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, njemački i francuski jezik.Ostavite komentar: