Slali lažne dojave o bombama u školama: Policija u Srbiji identifikovala nekoliko osoba

11.12.2023. | 13:27

Policija je identifikovala nekoliko državljana Srbije, ali i lice iz inostranstva koji šalju dojave o postavljenim bombama u beogradskim školama i uznemiravaju učenike, roditelje i zaposlene proteklih nedjelja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predstavnici MUP-a Srbije upoznali su danas premijera Srbije Anu Brnabić o tome da je, prema nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u toku temeljna istraga na otkrivanju pošiljalaca dojava o bombama u beogradskim školama s ciljem prikupljanja dokaza prema osumnjičenima za krivična djela izazivanje panike i nereda.

Brnabićeva je obaviještena da su MUP i Ministarstvo prosvete preduzeli sve mjere i radnje kako bi stepen bezbjednosti i zaštite škola bio na najvišem mogućem nivou, kao i da po svakoj prijetnji postupaju, što uključuje oko 2.500 službenika na terenu dnevno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete će u naredna dva dana predložiti novi Protokol o postupanju u ovakvim situacijama u obrazovno-vaspitnim ustanovama s ciljem potpune bezbjednosti svih koji borave u školi, kao i kontinuiteta nastave.

U više osnovnih i srednjih škola u Beogradu danas su ponovo upućene dojave o postavljenim bombama.

U petak, 8. decembra, pripadnici MUP-a pregledali su samo u Beogradu 1.180 objekata i vozila povodom prijetnji upućenih institucijama i školama.