Skupština Srbije prihvatila Izvještaj o pregovorima: Vučić poručio da će borba za ZSO biti teška

Poslanici Skupštine Srbije prihvatili su sa 154 glasa Vladin Izvještaj o pregovorima sa Prištinom. U završnom obraćanju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ćemo imati teške razgovore i tešku borbu za Zajednicu srpskih opština, sa ovlašćenjima koja će biti značajna i koja će ulivati povjerenje građanima.

Poslanici usvojili Izvještaj o pregovorima o Kosovu i Metohiji

Narodni poslanici usvojili su sa 154 glasa Vladin “Izvještaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023”.

Protiv su glasala 23 poslanika, a uzdržanih je bilo devet. Tokom glasanja je bilo prisutno 186 poslanika.

Vučić: Uvijek sam spreman da razgovaram sa svima, naša pozicija nije laka

Predsjednik Srbije je naveo da je spreman da razgovara sa svima uvijek, kao i na ideju da pred svake važne razgovore Kancelarija za KiM pozove sve koji su zainteresovani da se informišu.

“Ja sam uvek otvoren za razgovor, kad god imam slobodan sat, pošto to kod mene ide na pola sata, 45 minuta, i sat vremena u zavisnosti od razgovora koje imam. Gdje god ima prostora, ja sam spreman da vas primim, da razgovaram o svemu tome da vidimo šta je to što možemo da radimo zajedno”, istakao je Vučić.

Dodao je da treba da se spremimo na nelaka vremena i da treba da pokušamo da malo bolje razumijemo jedni druge i da prihvata dio krivice za to.

“Mislim da je najvažnije za naš narod na KiM, vi ljudi, ne samo vi ovdje, nego cijeli naš narod i u Goraždevcu, i u Osojanu, i u Velikoj Hoči, i u Suvom Dolu, i u Zubinom Potoku, i u Leposaviću, i u Kosovskoj Mitrovici, u čitavom Pomoravlju, od Kamenice do Klokota, Donje Budrige, Parteša, Gračanice, Sirinićke župe, Lipljana, Gušterice jedne, druge, Ugljara, Bresja, Pasjana, svuda gdje živi naš narod, ja znam da vi znate da je vaša država Srbija”, rekao je Vučić.

Poručio je da je to nešto što ne može da se briše gumicom i dopisuje naliv-perom, ali da “moramo da razumijemo da dosta ljudi misli da to nije Srbija”.

“Naša pozicija nije laka upravo zato što situacija na Kosovu i Metohiji nije laka”, istakao je Vučić.

Napomenuo je da su Srbi sa KiM tu zato što vide kako se neko za njih bori, vidi njihove probleme i živi njihov život.

“Ja vam garantujem samo jednu stvar – uvijek ćemo biti zajedno. Srbija će da čuva mir. Srbija će da se ponaša odgovorno”, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija da raste i zahvalio se svima na pažnji.

“Hvala onima koji su pokazali da bi mogli da izdrže i pod nekim težim okolnostima. Možete da mislite one koji se busaju u prsa šta bi sve na ratištu izdržali, a nisu u stanju da sede sat vremena u toploj skupštinskoj klupi, a ne da drže rov po 24 ili 36 sati. Da ne razmišljamo o rovovima, da razmišljamo o računarima, vještačkoj inteligenciji, naučno-tehnološkim parkovima, da razmišljamo o sigurnosti naše djece i da uradimo sve da im tu sigurnost omogućimo. Hvala vam najlepše. Živjela Srbija i nema predaje”, naveo je Vučić na kraju završnog obraćanja.

Vučić: Teška borba za ZSO, sve odluke ćemo donositi u saradnji sa građanima

Predsjednik Vučić je u završnom obraćanju poslanicima rekao da ćemo imati teške razgovore i tešku borbu za Zajednicu srpskih opština, sa ovlašćenjima koja će biti značajna i koja će ulivati poverenje građanima.

“U saradnji sa njima ćemo donositi sve odluke, jer će biti pritisaka da se ne poštuje potpisano”, kaže Vučić.

Tek poslije, dodaje, dolaze razgovori o drugim temama.

Vučić je rekao da moramo da razumijemo šta traži Zapad, u kojim geopolitičkim okvirima.

“Mislim da im je jasnije da će poraz Rusije biti mnogo teži nego što su zamišljali, jer Rusija bolje ratuje nego na početku. Plašim se da će biti samo teži rat, sa još većim razmjerama posljedica, a one neće biti nimalo dobre ni po nas ovde”, rekao je Vučić.

Naveo je da je on sam kriv jer nismo uveli sankcije Rusiji, ali da smo morali da osudimo upad Rusije u Ukrajinu kako bismo ostali na međunarodnoj sceni.

“Naše iskustvo sa sankcijama je veoma loše i važno je da imamo nekoga ko bi nam pomogao u SB UN, jer ne znamo šta će nekome pasti na pamet, kao Britancima 2015, pa su nam Rusi pomogli”, rekao je Vučić ističući da je bilo važno da očuvamo samostalnost u odlučivanju.

Naveo je i da ne voli da govori o crvenim linijama, jer se onda ograničavaju pregovori, a preklapanje crvenih linija dovodi do sukoba.

“Važno je da sa Albancima izgradimo bolje odnose, pregovaramo, ekonomski napredujemo, da imamo veću stopu rasta”, poručio je Vučić.

 

 

 

Ostavite komentar: