Skupština Kosova usvojila rezoluciju: Zabranjen referendum koji se sutra održava u Srbiji

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je danas Rezoluciju o zabrani organizovanja-održavanja referenduma o ustavnim promjenama koji se sutra održava u Srbiji.

Za Rezoluciju je glasalo 76 poslanika radikalnog albanskog pokreta “Samoopredjeljenje”, Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i poslanika iz manjinskih zajednica, jedan poslanik bio je uzdržan, a 10 poslanika Srpske liste i Demokratske partije Kosova nisu prisustvovali glasanju.

Predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova Glauk Konjufca rekao je da izglasana Rezolucija znači podršku Odluci privremene Vlade Kosova da se ne dozvoli otvaranje glasačkih mjesta u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Skupština je prihvatila da “svi zainteresovani građani Kosova pravo glasa mogu iskoristiti putem pošte ili glasanjem u Kancelariji za vezu Beograda u Prištini”.

Poslanici Srpske liste nisu učestvovali u raspravi i glasanju o Rezoluciji.

Predsjednik grupe poslanika Srpske liste Igor Simić ocijenio je da je kruna nedjela prema Srbima na Kosovu i Metohiji zabrana da se izjasne na referendumu o promjenama Ustava Srbije.

U Srbiji će sutra biti održan referendum o promjenama Ustava Srbije u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Ostavite komentar: