Skraćenje radnog vremena sve masovnije u njemačkim firmama

Skraćeno radno vrijeme je sve prisutnije u njemačkim kompanijama iz sektora industrije, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja minhenskog ekonomskog instituta Ifo.

U proizvodnom sektoru je 5,5 procenata kompanija već uvelo skraćeno radno vrijeme, u poređenju sa svega 3,8 procenata u junu, navodi se u saopštenju Ifo dostavljenom Tanjugu.

Istovremeno, čak 12,4 posto kompanija očekuje da će u naredna tri mjeseca uvesti skraćeno radno vrijeme, u odnosu na samo 8,5 procenata u junu.

“To znači da je broj kompanija sa skraćenim radnim vremenom sada dostigao nivo koji je posljednji put zabilježen na vrhuncu recesije 2012/13. godine. Tada se broj radnika sa skraćenim radnim vremenom popeo na skoro 100.000”, kaže Timo Volmeršojzer, šef Ifo-vog odjeljenja zaduženog za ekonomske prognoze.

Navodi i da je rad sa skraćenim radnim vremenom jedan od biranih načina kada kompanije žele da zadrže kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima.

“A iz ekonomske perspektive, naknada za skraćeno radno vrijeme je jedan od automatskih stabilizatora koji državi barem djelimično nadoknađuje gubitak prihoda po osnovu poreza i doprinosa na plate i zarade tokom faze ekonomske slabosti”, ocijenio je on.

Skraćeno radno vrijeme u njemačkoj industriji je trenutno koncentrisano u sedam sektora, prema istraživanju Ifo.

Najteže je pogođena tekstilna industrija, gdje je u 20 odsto preduzeća uvedeno skraćeno radno vrijeme, zatim kompanije koje proizvode električnu opremu (11 procenata), kompanije za proizvodnju i preradu metala (10 procenata), kao i kompanije koje prave proizvode od metala (9,0 procenata), prenose Novosti.rs.

Kod kompanija iz sektora mašinstva i kod proizvođača automobila je to 7,0 procenata, a 6,0 procenata kod kompanija koje proizvode papir i karton.Ostavite komentar: