“Skandalozno”: Linta prokomentarisao hapšenje Grujića na prelazu Šepak

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra skandaloznim hapšenje Mladena Grujića (53) na graničnom prelazu Šepak, na osnovu hrvatske potjernice zbog navodnog ratnog zločina u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine, te poziva ministra pravde Srbije da o rješavanju ovog slučaja razgovara sa hrvatskim kolegom.

Za Lintu je neprihvatljivo da Hrvatska 25 godina od završetka rata hapsi pripadnike bivše JNA i Vojske Republike Srpske Krajine na osnovu lažnih dokaza i falsifikovanih izjava svjedoka saradnika.

Linta je najoštrije osudio hapšenje Grujića, a pozvao je i ministra pravde Srbije Maju Popović da isto učini, te da u razgovoru sa hrvatskim ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom insistira da Srbija dobije stvarni spisak srpskih veterana protiv koji se vode postupci vezani za ratne zločine.

Prema njegovim riječima, krajiški borci su se časno i hrabro borili protiv ustaškog režima Franje Tuđmana i Srbija više ne smije da dozvoli da oni i njihove porodice trpe na bilo koji način.

Linta je ocijenio da Hrvatska punih 25 godina od završetka rata sprovodi progon srpskih veterana radi zastrašivanja i opravdanja lažne i apsurdne optužbe da su bili agresori i zločinci, a Hrvati oslobodioci i žrtve.

“Krajnje je vrijeme da Srbija konačno stavi do znanja vlastima u Zagrebu da više neće tolerisati hapšenje krajiških Srba putem međunarodnih potjernica. Jasno je da će Hrvatska nastaviti da progoni krajiške Srbe koji su učestovali u časnoj odbrani svog naroda dok bude živ i poslednji srpski veteran”, ocijenio je Linta.

On je napomenuo da je Hrvatska na osnovu međunarodnih potjernica do sada širom svijeta uhapsila oko 180 Srba, a da je Grujićevo hapšenje peto ove godine.

“Jasno je da Hrvatska ima namjeru da masovnim sudskim procesima i hapšenjima krajiške Srbe prikaže kao agresore i ratne zločince. Zbog toga je posebno važno da se stalno ponavlja prava istina da su krajiški Srbi vodili odbrambeni i pravedan rat da im se ne bi ponovio genocid i masovni zločini iz vremena NDH od Tuđmanovog ustaškog režima”, istakao je Linta.

Mladen Grujić uhapšen je juče na graničnom prelazu Šepak, pri ulazu iz Srbije u BiH na osnovu hrvatske potjernice, jer je protiv njega podignuta optužnica Županijskog tužilaštva u Bjelovaru zbog navodnog ratnog zločina u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine.Ostavite komentar: