Skandal “trese” hrvatsko pravosuđe: Niko ne želi da bude direktor USKOK-a

20.09.2023. | 20:14

Na konkurs za direktora USKOK-a koji je trajao do subote nije se javio niko, saznaje N1 iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Trenutno je na čelu USKOK-a Željka Mostečak, kao vršilac dužnosti direktora. Njeno imenovanje samo je privremeno, ali izgleda da će biti teško pronaći njenog nasljednika.

Glavna državna tužiteljka Zlata Hrvoj Šipek raspisala je početkom ovog mjeseca konkurs za čelno mjesto USKOK-a. Na njega su mogli javiti kandidati koji zadovoljavaju propisane uslove i prođu bezbjednosnu provjeru.

Ko može postati šef USKOK-a?

Konkurisati mogu kandidati koji su u pravosudnim tijelima obavljali pravosudnu dužnost najmanje 15 godina ili isto toliko godina bili advokati, javni bilježnici, univerzitetski profesori pravnih nauka koji imaju položen pravosudni ispit i najmanje 15 godina radnog iskustva nakon položenog pravosudnog ispita.

Osim toga, mogli su se kandidovati i ugledni pravnici s položenim pravosudnim ispitom i najmanje 20 godina radnog iskustva koji su se dokazali svojim stručnim djelovanjem na određenom pravnom području, kao i stručnim i naučnim radovima, prenosi N1.

Direktora na mandat od četiri godine imenuje Glavni državni tužilac uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa i mišljenje kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Konkurs je proveden nešto manje od pet mjeseci od postavljanja Željke Mostečak za vršioca dužnosti direktora USKOK-a nakon smjene Vanje Marušić.

Marušićeva je drugi mandat dobila u novembru prošle godine, ali u aprliu ove godine podnijela je ostavku nakon afere sa saobraćajnom nesrećom njenog vozača.