Sjeverna Makedonija u aprilu ide na parlamentarne izbore

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev saopštio je nakon sastanka sa predsjednikom Stevom Pendarovskim da će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev daće ostavku 3. januara 2020. godine, a prijevremeni izbori u toj zemlji će biti održani 12. aprila.

Tako su se dogovorili večeras lideri političkih partija na sastanku kod predsjednika države Steva Pendarovskog, a koji je bio zakazan prošlog petka, nakon što su evropski lideri odlučili da odlože početak pristupnih pregovora EU sa Skopljem.

Zaev je nakon sastanka izjavio da je njegova stranka Socijaldemokratski savez ponudila da izbori budu održani 22. ili 29. decembra ove godine, ali da se opozicija suprostavila toj ideji, jer smatra da tehničkoj vladi nije dovoljno 100 dana.

O tehničkoj vladi, inače, za sada nema detalja, niti ko će biti tehnički premijer, ni ko će biti ministri u resorima unutrašnjih poslova, rada i socijalnih pitanja.

Zaev je na hitne prijevremene izbore pozvao juče, nakon što je Evropski savjet odložio početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

Poziv Zaeva su pozdravili lideri svih političkih subjekata u toj zemlji

 

 

Izvor:(SPUTNIK)Ostavite komentar: