Sisačko-moslavački župan 25 godina živi u kući, koja je, vjerovatno, srpska

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić već 25 godina živi u kući koja je, vjerovatno, pripadala nekom od Srba protjeranih sa Banije, piše hrvatski portal “24 sata”.

Isti izvor navodi da je ta kuća, koja je bila prazna, dodijeljena porodici Žinić na privremeno korištenje 1995. godine.

Žinić je naveo da je vlasnik kuće od 100 kvadratnih metara u Glini i da ju je dobio ugovorom o daru. Ali, kako piše portal “24 sata”, država kuću nikada nije darovala.

Portal dalje navodi da se radilo o tome da su poslije akcije “Oluje”, kada su protjerali Srba sa njihovih ognjišta, ostale prazne nekretnine, ali nije uspio saznati ime prijašnjeg vlasnika.

Nakon saznanja o malverzacijama prilikom obnove kuća srpskim povratnicima, koje su jako oštećene zbog loše gradnje tokom zemljotresa, hrvatski mediji sve češće spominju odgovornost župana Žinića iz HDZ-a.

Portal “Indeks” podsjeća da je Žinić devedesetih radio kao načelnik, a zatim i kao viši stručni saradnik u Ministarstvu razvoja i obnove koje je bilo zaduženo za projekat obnove kuća srušenih tokom rata.

“Jednostavno rečeno, današnji župan je bio jedan od odgovornih stručnjaka za nadgledanje obnove kuća. Nedavni razorni potres je otkrio da su neke od tih kuća, koje je obnavljala država, sagrađene neadekvatno, da se pri gradnji muljalo i štedjelo se na ključnim materijalima”, navodi ovaj portal, prenosi Glas Srpske.

Žinić negira bilo kakvu odgovornost za manjkavu poslijeratnu obnovu kuća.

 

 

Ostavite komentar: