Širi se groznica Zapadnog Nila: Zaraženi komarci otkriveni u Temerinu

18.08.2020. | 08:49

Pored Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, još dvije institucije detektovale virus Zapadnog Nila kod komaraca, u mjestu u kojem zaraženih insekata nije bilo.

Ni u toku prošle nedjelje u Srbiji, prema izvještaju Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, nije registrovana groznica Zapadnog Nila među građanima.

Kako se navodi u najnovijem izvještaju Instituta “Batut”, koji važi za 33. ovogodišnju nedjelju, od 9 do 15. avgusta, kod kućnih komaraca, koji su sakupljeni u Temerinu, groznicu Zapadnog Nila otkrili su Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad” i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

“U okviru naučnoistraživačkih aktivnosti na kojima sarađuju Naučni institut za veterinarstvo ‘Novi Sad’ i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, od 13 do 17. jula 2020. godine izvršeno je sakupljanje komaraca na 65 lokaliteta u svim okruzima Vojvodine. Virus Zapadnog Nila detektovan je u samo jednom pulu kućnih komarca sakupljenih u Temerinu”, navodi se u izvještaju “Batuta”.
Prethodno je Zavod za biocide zaražene krvopije otkrio u 11 mjesta u Srbiji. Na osnovu izvještaja Zavoda, od početka sezone do 4. avgusta prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima kuleks pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina,Pančeva, Kraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda – navode iz “Batuta”.

U ovom Institutu navode da iako se zaraženi ljudi registruju uglavnom u drugoj polovini jula mjeseca, a najveći broj tokom avgusta, do 14. avgusta u Srbiji nije registrovan potvrđeni slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Sa druge strane, u zemljama Evropske unije prijavljeno je 12 slučajeva obolevanja, i to u Grčkoj 10, a u Rumuniji 2, prenosi “Sputnik“.

 

 

Oznake: Komarci, Srbija, Zaraza