Sirene i pucnji: ROSU upao na sjever Kosova: Vojska Srbije u punoj borbenoj gotovosti

28.05.2019. | 10:23

Na sjeveru Kosova i Metohije začule su se sirene za uzbunu. Jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom. Uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti. Ima povrijeđenih. Srbi na sjeveru Kosmeta su uznemireni.

Ima povrijeđenih. Srbi na sjeveru Kosmeta su uznemireni. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.

Kako javlja B92, akcija je započela rano jutros u 06.10, u Kosovskoj Mitrovici. Odmah su upaljene sirene.

Do 08.30, u specijalne jedinice kosovske policije ROSU uhapsile 13 Srba, pripadnika kosovske policije.

Mediji na albanskom navode da pored hapšenja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine.

Reporter TV Prve javio je da su se građani odmah okupili u centru Mitrovice. On kaže i da se sirene i dalje čuju, što znači da akcija nije završena.

Prema posljednjim informacijama, akcija pripadnika ROSU, do zuba naoružanih, sprovedena je u sve četiri opštine u kojima su Srbi većinsko stanovništvo.

Prištinska štampa navodi da je u akciji Policije Kosova (PK) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK) po nalogu Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa ranjen jedan pripadnik Policije Kosova, u Zubinom Potoku.

Prema informacijama medija on je van životne opasnosti. Takođe, prištinski mediji ističu i da među uhapšenima ima i albanskih pripadnika kosvske policije.

Akciju hapšenja započela je u ranim jutarnjim satima danas, a akcija je rezultat višemjesečne istrage PK i PIK koji je vodilo Specijalno tužilaštvo Kosova. “Istraga je imala za rezultat uključivanje nekoliko policijskih zvaničnika i nekih građana u organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi u vezi sa krivičnim djelima ilegalna trgovina robom, zloupotreba službenog položaja, davanje mita i zabranjena trgovina”, navodi se u saopštenju PK.

U saopštenju se navodi da “uprkos oružanom otporu na sjeveru Mitrovice, policijska operacija se nastavlja, uključujući i hapšenja i kontrolu nekoliko lokacija što imaju za rezultat oduzimanje relevantnih dokaza uključujući i oružje dugih cijevi”.

Više detalja o akciji će biti dato na konferenciji za medije na kojoj će govoriti predstavnici tužilaštva, Policije i PIK-a, prenisi B92.