Simbol borbe za očuvanje pravoslavlja: Beograd dobio spomenik svetog Aleksandra Nevskog

Spomenik velikom ruskom knezu, vojskovođi i svetitelju Aleksandru Nevskom, koji je simbol borbe za očuvanje pravoslavlja, svečano je otkriven danas u Beogradu, u porti crkve posvećene ovom svetitelju

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije je u porti Crkve Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu osveštao spomen-bistu ovom ruskom svetitelju koju je grad Sankt Peterburg darovao Beogradu povodom 800 godina od rođenja ovog velikana ruske istorije.

Srpski patrijarh rekao je da je istovjetan spomenik postavljen u sanktpeterburškoj lavri i zahvalio gradonačelnicima Beograda i Sankt Peterburga što su činom obostranog darivanja iskazali ljubav prema Hristu i patrijarhu moskovskom i sve Rusije Kirilu što je na današnju svečanost u Beograd poslao vladiku kronštatskog Nazarija.

Patrijarh Porfirije istakao je da su Srbi blagosloveni kao narod, kao pravoslavci i hrišćani što je Aleksandar Nevski među njima i jer jedna jedinstvena pravoslavna vjera spaja u jedno tijelo srpski i ruski narod.

“Sveti Aleksandar Nevski je ponikao u ruskom narodu, ali je zato što se preobrazio Duhom Svetim prevazišao granice svog naroda i pripada svim ljudima sveta koji teže za istinom. Nema istine bez Hrista, nema istine bez jevanđelja. Istina je sama po sebi istina”, poručio je NJegova svetost patrijarh srpski.

Srpski patrijarh je naveo da su pravoslavni Srbi u Aleksandru Nevskom vidjeli ono što je Sveti Sava – i princ, i vojskovođa, i monah i da ne razdvajaju ono što je državni od onog što je duhovni poredak.

Patrijarh Porfirije naglasio je da je Sveti Aleksandar Nevski svojom ličnošću, ali i svojim riječima: “Bog nije u snazi, nego u istini” ukazao da, ukoliko pojedinac i zajednica i posrću, padaju i čine se poraženi, ako na početku i na kraju imaju istinu, onda ta istina mora da dobije svoje mesto i sama je po sebi pobjeda.

Vladika kronštatski Nazarije rekao je da je veliki knez Nevski, sabravši ruske zemlje, bio temelj na kome je osnovana ruska država u teška vremena, te da ne razumije svako na isti način da njegovu poruku koja piše na spomeniku da “Bog nije u snazi, nego u istini”.

“Na prvom mjestu Bog je istina. I Bog je pravda. Zaista je to na prvom mjestu”, istakao je vladika kronštatski i poručio da je važna i duhovna snaga.

Vladika je napomenuo da je u Svetom pismu i jevanđelju zapisano da se Carstvo Božije osvaja snagom, ali i carstvo zemaljsko, te da je zato potrebna i velika duhovna snaga i velika vjera. “Zaista smo radosni jer imamo pred sobom primjer koji nosi Nevski – zajedništvo vjere i snage”, naglasio je vladika Nazarije.

Vladika je rekao da tamo gdje je Božija pravda upravljaju ljudi koji su shvatili Božiju pravdu i dodao da je ovo praznični dan u Beogradu.

Gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov naveo je da se biste i spomenici Aleksandra Nevskog nalaze u mnogim zemljama svijeta, ali da je najljepša ova u Beogradu.

On je zahvalio gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću za inicijativu da dvije istovjetne biste budu postavljene u Sankt Peterburgu i Beogradu, poručivši da Rusi poštuju Svetog Savu i mole mu se kada je teško, a da su Sveti Aleksandar Nevski i srpski svetitelj imali sličnu sudbinu.

“Živjeli su u teško vrijeme i učinili sve da sačuvaju našu vjeru pravoslavnu i kulturu”, rekao je Beglov.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je da je svaki susret sa bratskim ruskim narodom za Srbe praznik i naglasio da je za Ruse Nevski ono što je za Srbe Sveti knez Lazar, zaštitnik zemlje i vjere.

“On je svojom vojnom pobedom zaustavio osvajače i udario temelje države i duhovnosti Rusije. Slavimo ga i poštujemo sa velikim ponosom, a njegovu molitvu i pomoć posebno često traže i pravoslavni Srbi. Da čuva naše bratske narode”, rekao je Radojičić.

Osveštanju i otkrivanju spomenika prisustvovao je i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, brojni vjernici i građani.

Bronzana bista sa postamentom, koji je od granita, visoka je tri i po metra, a teška četiri i po tone. Izrađena je u Krasnodarskom kraju, a autor je Anatolij Dementjev.

Na postamentu su na srpskom jeziku ugravirane riječi Svetog Aleksandra Nevskog: “Bog nije u snazi, nego u istini”.

Ostavite komentar: