Sijarto naglasio: Strateški savez sa Beogradom pomaže u suočavanju sa izazovima

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da strateško partnerstvo i prijateljstvo Mađarske i Srbije u velikoj mjeri pomaže Budimpešti da se bolje nosi sa izazovima bez presedana sa kojima se suočava.

On je na “Fejsbuku”, poslije razgovora premijera Mađarske Viktora Orbana i Srbije Ane Brnabić u Beogradu, rekao da se većina zemalja centralne Evrope suočava sa izazovima u tri oblasti – ekonomiji, bezbjednosti i snabdijevanju energentima, a da strateški savez koji Mađarska održava sa Srbijom pomaže u suočavanju sa njima, prenio je MTI.

“Najvažniji izazov odnosi se na snabdijevanje energentima, pri čemu dvije zemlje drže jedna drugu jače nego ikada ranije kako bi garantovale dugoročno snabdijevanje energentima”, napisao je Sijarto na “Fejsbuku”, nakon razgovora premijera Mađarske Viktora Orbana i Srbije Ane Brnabić u Beogradu.

On je podsjetio da, u skladu sa dugoročnim dogovorom sa “Gaspromom”, isporuke prirodnog gasa za Mađarsku stižu preko Srbije, a da Mađarska skladišti nekoliko miliona kubnih metara gasa za Srbiju, prenio je MTI.

“Potpisan je sporazum prema kojem će Mađarska i ove godine ponovo držati gas u mađarskim skladišnim kapacitetima za Srbiju”, rekao je Sijarto.

On je naveo da su u toku pripreme da se udvostruči kapacitet elektroenergetskog interkonektora između dvije zemlje i da se transport električne energije učini lakšim, bržim i jednostavnijim.

“Pritisak koji predstavlja migracija je sve veći i njen osnovni uzrok još nije riješen. Međutim, činjenica da Mađarska može da sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju situacije od velike je pomoći”, rekao je Sijarto.

On je ukazao da je Mađarska prošle godine imala rekordan obim trgovinske razjmene sa Srbijom.

“Nikada do sada trgovinska razmjena nije iznosila šest milijardi evra, što je od velikog značaja”, dodao je Sijarto.

Ostavite komentar: