Šef Hrvatske dplomatije pozvao preostalih pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova

Šef Hrvatske dplomatije Gordan Grlić Radman pozvao je preostalih pet članica EU da priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

rvatska podstiče poslednjih pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova, jer bi to doprinijelo stabilizaciji regiona i samog Kosova – izjavio je Grlić Radman.

Kosovo je 2008. jednostranao proglasilo nezavisnost koju je priznalo više desetina zemalja, uključujući članice EU osim Kipra, Grčke, Rumunije, Španije i Slovačke.

Grlić Radman učestvuje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Grlić Radman je rekao da su za stabilnost regije ključne tri stvari: poštovanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH kao i uspostavljanje međunarodnog poverenja nakon ratova 1990-tih.

– Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštovati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non pejpera koji su bili usmjereni u tom pravcu – rekao je Grlić Radman.

On smatra da se poverenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama, prenosi “Tanjug“.

 

 

Ostavite komentar: