Sedam zaključaka: Šta su dogovorili Vučić i Srbi sa Kosmeta

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić prenio je da je na današnjem sastanku sa 140 političkih predstavnika Srba i najznačajnijih institucija Srbije na KiM donijeto sedam zaključaka po pitanju aktuelne situacije na KIM, među kojima je i da nema dijaloga Beograda i Prištine dok se ne ukinu takse.

„Razmotrena je na sveobuhvatan i temeljan način situacija na Kosovu i Metohiji sa kojom se kao država suočavamo, kao nacionalno pitanje broj jedan“, naveo je Đurić.

Kaže da je prvi zaključak da je Srpska lista na izborima u nedjelju ostvarila veličanstvenu pobjedu i demonstrirala jedinstvo sprskog naroda i želju da svoje djelovanje i opstanak zasniva na vezi sa državom Srbijom.

„Da je jedinstvo naroda na KiM i države neraskidivo i da su izbori jasna poruka svima u Prištini i međunarodnoj zajednici da je tu vezu nemoguće prekinuti bez obzira na pritiske“.

Drugi zaključak je da poslije te pobjede na izborima, kako je rekao predsjednik Aleksandar Vučić, ne smije da bude „spavanja na lovorikama“ i hvalisanja, rekao je Đurić.

Zato je, kako kaže, poslata poruka sa vrha predstavnicima Srba na KiM, da se od njih očekuje da rade još više na unapređenju položaja našeg naroda na KiM.

Treći zaključak je poruka da su predstavnici Srba dužni da se bore svakog dana za srpske interese i da budu spremni ako bude potrebno da napuste svoje funkcije u slučaju novih pritisaka.

„Da će izabrani gradonačelnici na sjeveru obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu samo dok ne uslijede novi pritisci koji bi njihovo djelovanje učinili besmislenim.“

Đurić navodi da je četvrti zaključak da su svi jednoglasni da nema daljih razgovora sa privremenim institucijama u Prištini u okviru dijaloga Beograda i Prištine do povlačenja taksi i pritisaka, bez obzira na različite ucjene.

„I da ćemo do završetka sastanka najavljenog za početak jula u Parizu pratiti situaciju pažljivo. Ako ni do tada ne bude povlačenja jednostranih taksi Prištine, da će Srbija preduzeti vrlo energične, oštre i efikasne mjere protiv predstavnika institucija u Prištini, koje će biti ciljane na interese separatista, ali takve da se izbjegnu negativne posljedice za Srbe na KiM. Apelovano je, takođe, na predstavnike međunarodne zajednice da doprinesu smanjivanju mogućnosti eskalacije.“

Peti zaključak je, pošto je prisustvovao Vučić kao vrhovni komandant Oružanih snaga Srbije, spremnost da se zaštiti srpski narod u pokušaju narušavanja njegove bezbjednosti i opstanaka.

„Izražena je nada da će međunarodna misija sprovoditi svoj mandat kako da do nasilnih scenarija nikada ne bi došlo. Ponovljena je iskrena riješenost Srbije da na miran način rješava probleme, ali i čelična odlučnost da se sprski narod na KiM zaštiti od svake eventualne namjere da ga više ne bude“, naveo je Đurić.

Šesti zaključak je da će biti ubrzana realizacija plana predsjednika Vučića za ulaganje i sprovođenje brojnih projekata u srpske sredine na KIM: bolnice, puteve, škole, privredu i slično.

Đurić kaže da će sve što je najavljeno biti završeno do Vidovdana, a ostalo kada kako je planirano.

Sedmi zaključak su Srbi sa KiM sami inicirali, a suština je poruka da se predsjednik Srbije dobro borio za svoj narod. Oni su izrazili veliku zahvalnost predsjedniku Vučiću za velike napore u zaštiti srpskih interesa na KiM i pomoć Srbije narodu na KiM.

Đurić je najavio da će Srpska lista u narednom periodu morati i šire da otvori svoja vrata za sve ljude na KiM iz različitih sredina, možda i one iz prošlosti sa različitim stavovima, kako bi i u narednom periodu moglo da se računa na konsenzualnu podršku.

 

Izvor:(SPUTNIK) 

Ostavite komentar: