Savjet Evrope: Ćirilično pismo nedovoljno prisutno u Hrvatskoj

Hrvatska bi trebala više učiniti na učenju jezika manjina i promociji jezika manjinskih zajednica u obrazovanju, javnoj upravi i medijima, preporučio je danas Odbor ministara Savjeta Evrope.

Odbor ministara Savjeta Evrope ocijenio je da je, što se srpskog jezika tiče, ćirilično pismo nedovoljno prisutno u opštinama i na natpisima.

Savjet Evrope je preporuke donio na osnovu izvještaja Odbora stručnjaka, a prema Evropskoj povelji za regionalne ili manjinske jezike.

U toj povelji se kao jezici manjinskih zajednica u Hrvatskoj navode češki, mađarski, italijanski, rusinski, srpski, slovački, ukrajinski, slovenski, njemački, romski i istroromanski. Svi ti jezici uživaju različite stepene zaštite.

Modeli po kojima bi se trebali učiti manjinski jezici ili na njima poučavati školski predmeti su A,B i C.

U izvještaju se navodi da je broj sedmičnih sati učenja nekog od manjinskih jezika ili proučavanja na manjinskom jeziku “nedovoljan” te da se, na primjer, po C modelu koji predviđa dva do pet sati sedmično to često svodi samo na dva sata.

Prema ovom izvještaju, istorija manjinskih jezika i kultura su obuhvaćeni predmetom Građansko vaspitanje, ali nije jasno kako to izgleda u praksi.

Savjet Evrope ističe da postoji interes za učenje njemačkog i italijanskog u dodatnim opštinama, te da se istroromanski uopšte ne uči, te je “uveliko ugrožen”. Preporuka je da se taj jezik hitno uvede u obrazovni sistem.

Iako su neki manjinski jezici, poput italijanskog, prisutni u javnoj sferi, i drugi manjinski jezici bi trebali biti “lingvistički vidljiviji” i prisutniji u javnom prostoru, dodaje se u izvještaju.

U preporukama se poziva na uvođenje manjinskih jezika u “ravnopravnu i službenu upotrebu” u više opština s dovoljnim brojem govornika određenog manjinskog jezika.

Ti bi se jezici, dodaje se, trebali koristiti u radu regionalnih i lokalnih vlasti, te lokalnim ograncima državnih vlasti.

Odbor ministara Savjeta Evrope poziva hrvatske vlasti da podnesu izvještaj o preporukama za njihovo provođenje do 1. marta 2023. godine, prenosi RTRS.

 

 

Ostavite komentar: