Savez Roma u Hrvatskoj obilježio stradanje: Bili smo gotovo uništeni u ustaškoj politici

Predratna romska zajednica u Hrvatskoj bila je gotovo uništena u genocidnoj ustaškoj politici, a demografske posljedice nadoknađene su tek šezdesetak godina kasnije, istaknuto je danas na stručnoj tribini “Stradanje Roma u NDH – 19. maja 1942.”

Savez Roma u Hrvatskoj obilježio je danas stradanje Roma u NDH, koje je počelo 19. maja 1942. i trajalo je do kraja ljeta te godine. Tada je propisano prikupljanje svih Roma u NDH i njihova sistemska deportacija u logor Jasenovac čime je započelo konačno rješenje tzv. “ciganskog pitanja”, navedeno je na tribini.

NDH je bila “ispražnjena” od Roma, koji su u jasenovački logor dolazili bez imena i prezimena u prenatrpanim stočnim vagonima. Većina je u logoru ubijena po dolasku, dok su samo neki odvođeni na prisilni rad, navodi Hina.

Poslijeratna politika marginalizacije romskog stradanja u NDH uklopila se u sličan odnos većine evropskih zemalja, pa se genocid nad Romima i danas često naziva “zaboravljeni Holokaust”.

Istoričar Danijel Vojak pojasnio je okolnosti koje su dovele do izdavanja naredbe o deportaciji Roma, te pobliže objasnio samo značenje, dok je Ivo Pejaković, direktor Spomen-područja “Jasenovac” detaljnije opisao deportacije i uslove preživljavanja logoraša u Jasenovcu.

Ostavite komentar: