Šarčević oštro: Niko ne može djeci da zabrani školovanje!

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je osnovno obrazovanje u Srbiji obavezno i da se zalaže za obaveznost srednjeg obrazovanja.

On je tako reagovao na objave koje su se pojavile na pojedinim društvenim mrežama da će biti zabranjeno školovanje djece koja nisu vakcinisana, kao i da će biti oduzimana od roditelja, te ocijenio da je riječ o pogrešnim interpretacijama njegovih izjava, koje su izvučene iz konteksta.

– Možda nekome smeta što se u vrijeme pandemije virusa Covid-19 pokazalo da je obrazovanje jedan od segmenata društva u kom su postignuti dobri rezultati i veliki nivo organizovanosti – rekao je Šarčević.

Ocijenio je da je očigledno postojala “zlonamjerna politička potreba da se manipuliše izrečenim i da se kao izjava ministra navede nešto što nikada nije rečeno.

– Dobro je poznato da je osnovno obrazovanje obavezno i da se zalažem da se zakonskim izmjenama omogući da i srednje obrazovanje bude, takođe, obavezno. S druge, strane vakcinacija je civilizacijska tekovina i to je nešto što regulišu zakoni iz oblasti zdravstvene zaštite, a ne iz oblasti obrazovanja – rekao je Šarčević, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Šarčević je podsjetio da porodične odnose, uključujući odnos djeteta i roditelja, reguliše Porodični zakon po kome postupaju centri za socijalni rad koji nisu u nadležnosti Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

On je naglasio da niko ne može da zabrani djetetu školovanje.

– Pravo djeteta na školovanje je ne samo ustavno već i univerzalno pravo, nešto što garantuje i Konvencija o pravima djeteta. Niko nikada nije pominjao da će bilo kome u bilo kojim uslovima biti zabranjeno školovanje – istakao je ministar.

Podsjetio je da je u o oblasti obrazovanja i vaspitanja odgovornost učenika i roditelja regulisana članovima Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV).

U tom zakonu se, između ostalog, navodi se da je roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik djeteta, odgovoran, između ostalog i “da poštuje pravila ustanove”, dodaje se u saopštenju.

Ostavite komentar: