Sankcije „Sjevernom toku 2“ – napad na EU

Moguće američke sankcije „Sjevernom toku 2“ usmjerene su protiv suvereniteta Evropske unije (EU) i dovode u pitanje postizanje sporazuma nakon „normandijskog samita“ u Parizu, saopštila je pres-služba Istočnog odbora njemačke ekonomije.

„Ako te sankcije budu uvedene, to će biti direktan napad na suverenitet EU i fatalan signal za dogovor u Parizu“, istakao je predsjednik Istočnog odbora Oliver Hermes.
On je napomenuo da bi mjere američke strane mogle da ugroze i „aktuelni proces smanjenja napetosti između Ukrajine i Rusije, postanu više od neprijateljskog akta i nanesu ozbiljnu štetu transatlantskim odnosima“.

Hermes je istovremeno istakao da je EU dala sve dozvole za pokretanje gasovoda i usvojila odgovarajuće regulative za rad.

U decembru je objavljeno da Vašington namjerava da uvede sankcije evropskim kompanijama koje su uključene u realizaciju projekta „Sjeverni tok 2“.

Američki senator Kris Marfi izjavio je da Senat namjerava uskoro da usvoji nacrt zakona o borbi protiv energetskog uticaja Rusije u Evropi.

Agencija Blumberg javila je da moguće američke sankcije učesnicima izgradnje „Sjevernog toka 2“ mogu da se odnose i na brodove koji učestvuju u izgradnji gasovoda i rukovodioce kompanija povezanih tim brodovima.

Gasovod „Sjeverni tok 2“

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Novi cjevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Sjevernog toka“.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od tranzita ruskog gasa, i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namjere za izvoz svog prirodnog tečnog gasa u Evropu. Letonija, Litvanija i Poljska pak smatraju da je to politički projekat.

Gasovod podržavaju, prije svih, Njemačka i Austrija, koje naglašavaju da će projekat učvrstiti evropsku energetsku bezbjednost i koje ističu da je Rusija pouzdan dobavljač.

Zvanična Moskva je više puta saopštavala da je gasovod „Sjeverni tok 2“ isključivo komercijalni i konkurentni projekat. Predsjednik Rusije Vladimir Putin isticao je da izgradnja gasovoda ne podrazumijeva prekid tranzita ruskog gasa preko Ukrajine.

 

Izvor.(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: