Sahranjen Džordž Flojd

Džordž Flojd, Afroamerikanac čija je smrt pod koljenom bijelog policajca izazvala višednevne proteste širom svijeta protiv rasne nepravde, sahranjen je u utorak u Hjustonu.

Na sahrani mu je, kako opisuje Rojters, odata počast kao “običnom bratu” koga je sudbina pretvorila u “kamen temeljac pokreta” koji će promijeniti svijet.

Na ispraćaju se okupilo oko 6.000 građana koji su satima čekali u redu da odaju počast noseći majice oslikane Flojdovim likom i rečenicom “Ne mogu da dišem” – koju je više puta ponavljao tokom policijskog privođenja u Mineapolisu poslije kojeg je preminuo.

Tokom četvoročasovnog prenosa sahrane na svakoj većoj američkoj televizijskoj mreži iz crkve u Hjustonu, članovi Flojdove porodice, crkveni velikodostojnici i političari pozvali su Amerikance da tugu i bijes zbog njegove smrti pretvore u trenutak za svođenje računa za naciju.

Govornici u crkvi ukazali su da je jedini Flojdov zločin bio taj “što se rodio kao crnac”.

Ugledni aktivista za građanska prava, velečasni Al Šarpton, rekao je da je Flojd “običan brat” koji je ostavio veliko nasljeđe, uprkos nedostacima koji su ga spriječili da postane sve ono čemu je težio.

“Bog je uzeo odbačeni kamen i učinio ga kamenom temeljcem pokreta koji će promijeniti cijeli svijet”, rekao je Šarpton.

Prisutnima na sahrani preko video-linka obratio se demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden koji je pozvao na rasnu pravdu.

Nakon crkvene službe Flojd je sahranjen pored svoje majke, na Memorijalnom groblju u Pearlandu u Teksasu.

 

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar: