Sa kakvim porukama “Trampov čovjek” stiže u Beograd?

Američki podsekretar za političke poslove Dejvid Hejl rekao je da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine.

On je istakao i da rješenje mora doprinijeti dugoročnoj stabilnosti u regionu.

“Postoji šansa da se ove godine postigne sveobuhvatno rješenje, ali samo ako se prvo nastavi dijalog (…) SAD neće davati recept za rješenje. Vjerujemo da ono mora biti primjenljivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprinijeti dugoročnoj stabilnosti regiona”, rekao je Hejl za list Danas.

On je takođe pozvao na ukidanje taksi koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz Srbije.

Hejl je takođe izrazio podršku SAD evrointegracijama Srbije i rekao da niko ne prisiljava Srbiju da uđe u NATO.

“SAD u potpunosti poštuju neutralnost Srbije i pozdravljaju partnerstvo koje je Srbija izgradila s NATO kao i njeno aktivno učešće u Partnerstvu za mir”, naveo je američki zvaničnik.

Govoreći o izvještaju Fridom hausa u kom je Srbija stavljena među “djelimično slobodne zemlje”, Hejl je rekao da će tokom procesa evrointegracija Srbija morati da dostigne standarde EU, prije svega na polju vladavine prava.

Podsekretar za politička pitanja SAD posjetiće Beograd u petak, 8. marta ;gdje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima i založiti se za povratak dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Hejl će nakon toga posjetiti Kosovo 9. marta i zatražiti postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom.

 

Izvor.(B92)

 

Ostavite komentar: