Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Izjava Haradinaja provokacija koja ugrožava Balkan

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije prokomentarisalo je izjavu predsjednika Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuša Haradinaja o referendumu za ujediunjenje sa Albanijom saopštivši da je riječ o provokaciji zasnovanoj na velikoalbanskoj ideologiji koja direktno ugrožava teritorijalnu cjelovitost balkanskih država.

Prema navodima zvanične Moskve, takve političke ucjene su nedopustive, a jedino dugoročno i održivo rješenje može biti donijeto isključivo za pregovaračkim stolom uz strogo poštovanje međunarodnih normi u skladu sa rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

„Prije neki dan je jedan od najkontroverznijih kosovskih političara i bivši komandant takozvane OVK Ramuš Haradinaj izjavio da ima namjeru da izdejstvuje referendum o ujedinjenju Kosova sa Albanijom ako ta samoproglašena država ne bude primljena u EU i ukoliko međunarodne organizacije i zvanični Beograd ne priznaju njenu nezavisnost. Takav rječnik političkih ucjena je nedopustiv, a upravo tako i treba tumačiti izjavu Haradinaja koji sa takvom lakoćom predlaže proizvoljno precrtavanje granica na Balkanu“, navodi se u sapoštenju, prenosi Sputnik.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocjenjuje i da po ovom pitanju nije uslijedila nikakva reakcija Evropske unije iako je Brisel od strane Generalne skupštine UN dobio mandat da bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, a samim tim i da „brine o tome da takve radikalne jednostrane inicijative ostanu bez ikakve perspektive“.

Podsjetimo, Haradinaj je tokom predstavljanja izbornog programa rekao da takozvano Kosovo ne može čekati dok drugi ne budu raspoloženi da riješe mnoga otvorena pitanja, te je najavio referendum za ujedinjenje s Albanijom.

Objavljuje BL PortalPonedjeljak, 18. siječnja 2021.

 

Na to se oglasila i Srbija, a predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da je stvaranje velike Albanije prijetnja i Srbiji i regionu i Evropi i svijetu, ali da na prijetnju ne treba uzvraćati prijetnjom. On je rekao da bi volio da je čuo više reakcija o tome iz Vašingtona i iz Brisela i mnogih drugih centara moći u svijetu.

 

 

 

Ostavite komentar: