“Ruski gas stiže do Njemačke, htjela to Evropska komisija ili ne”: Kako su Nijemci preveslali Brisel i Vašington

Uz saglasnost Evropske komisije, ili bez nje, ruski gas će do kraja godine stići do Njemačke „Sjevernim tokom 2“.

Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je sasvim direktna i jasna — Evropska komisija neće biti u mogućnosti da zaustavi izgradnju gasovoda „Sjeverni tok 2“, uprkos nedavno usvojenim novinama u gasnoj direktivi. To je ujedno bio i odgovor Evropskoj komisiji, koja je prije dva dana najavila spremnost da se sastane sa nosiocima tog projekta i čuje njihove argumente protiv zaoštrenih uslova poslovanja za „Sjeverni tok 2“.

Pritisci sa kojima se sve vrijeme suočavaju učesnici u poslu na izgradnji gasovoda „Sjeverni tok 2“, koji bi ruski gas trebalo da dopremi prije svega do Njemačke, ali i Finske, Danske i Švedske, ojačani su pošto je prije više od mjesec dana izmijenjena gasna direktiva EU.

Poslije svih neuspješnih pokušaja Amerike, pa i onih najdirektnijih zahtijeva državnog sekretara Majka Pompea, da Evropa, a prije svega Njemačka, odustane od „Sjevernog toka 2“ i ruskog gasa, uslijedile su izmjene gasne direktive. Za to se stekao dovoljan broj glasova na Savjetu ministara Evropske unije.

Prema tim izmjenama, sva pravila koja važe za kopnene gasovode, odnosiće se i na nove morske, pa kompanija koja proizvodi gas, neće moći istovremeno da bude i vlasnik cjevovoda kojim se on isporučuje. Takođe, u djelu novog cjevovoda koji se proteže teritorijalnim vodama države-članice do prvog kopna — 50 odsto transportnih kapaciteta mora biti ostavljeno na korišćenje i drugim snabdjevačima.

Mada je pokušao, potpredsjednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič teško da je tada nekoga ubijedio da usvojeni amandmani nisu usmjereni specijalno ni protiv jednog gasovoda.

Poslije takvog razvoja događaja kompanija „Sjeverni tok 2“ registrovana u Švajcarskoj ništa nije htjela da prepusti slučaju. Ubrzano je krenula da završava njemački dio gasovoda i prema izjavi predstavnika te kompanije Sebastijana Sasa, taj dio gasovoda je završen tri dana prije nego što je formalno izmijenjena gasna direktiva stupila na snagu.

Računajući na pravnu logiku da nova pravila neće moći da se primjenjuju na već postavljen gasovod po dnu Baltičkog mora, njegovi najveći zagovornici Nijemci očigledno su preveslali i Vašington i Brisel.

U međuvremenu, kompanija „Sjeverni tok 2“ je dala rok Evropskoj komisiji da se izjasni o tome da li će gasovod biti oslobođen nameta koje propisuju na brzinu usvojene izmjene gasne direktive, koje se odnose na snabdjevače gasom iz „trećih zemalja“. Čekajući posljednji čas za odgovor, Evropska komisija je to učinila, a da nije rekla ništa konkretno. Bez istrčavanja, krajnje uzdržano je samo konstatovala da je spremna da se sastane sa predstavnicima „Sjevernog toka 2“ i sasluša njihove argumente.

Da li je ta uzdržanost i posljedica činjenice da bi „Sjeverni tok 2“ Briselu mogao da zaprijeti tužbom međunarodnom arbitražnom tribunalu? Takvu mogućnost im upravo ostavlja slučaj retroaktivne primjene novih pravila na posao ugovoren i započet daleko ranije, na koji su već potrošena ogromna sredstva.

Za dobrog poznavaoca ove problematike, nekadašnjeg diplomatu Srećka Đukića nema dileme da je kancelarka Merkelova s punim pravo izjavila da EK neće zaustaviti „Sjeverni tok 2“.

„Ja sam uvjeren da će ’Sjeverni tok 2‘ biti završen uz saglasnost Evropske komisije, ili bez nje. EK je već ranije dala saglasnost za izgradnju tog gasovoda, a propise koje sada donosi ne može primjenjivati retroaktivno. Prema tome, stav Merkelove je tu vrlo jasan i decidan. Baš bih volio da vidim tog komesara i tu EK koja će Njemačkoj sada to sve poništiti i ostaviti da zvrji prazan ’Sjeverni tok 2‘“, kaže Đukić za Sputnik.

Ruski gas će, napominje on, kako je i predviđeno do kraja godine poteći i doteći do Njemačke, iako su zbog toga zahladnjeli odnosi Berlina i Vašingtona. Taj gasovod je Evropi potreban, jer ako ne proradi, kako će se Evropa snabdijevati. Bez njega će se smrzavati, a privreda će stati, smatra on.

Po ocijeni Đukića, bitka za „Sjeverni tok 2“ je dobijena, a ovo naknadno podmetanje klipova koje se pokušava neće uspjeti, jer i taj gas koji će ići „Sjevernim tokom 2“ neće biti dovoljan.

Biće potrebne i određene količine gasa koje će stizati preko Ukrajine, jer prosto, Evropa nema gasa, a nema alternative da se sa neke druge strane njime snabdije sem iz Rusije, ističe Đukić.

On je uvjeren i da Evropska komisija neće rizikovati da bude predmet međunarodne arbitraže u slučaju da odluči da se nova pravila primjene na „Sjeverni tok 2“.

„Sigurno do toga neće doći. Mislim da to nije realno. To bi bilo isuviše krupno da EK u svim sadašnjim dešavanjima otvara još jedan front. To bi bilo politički neprihvatljivo i ne vjerujem da to može da se desi. Mogu biti pregovori, razgovori, ali da ona ide na arbitražu, ne vjerujem da će se desiti“, izričit je sagovornik Sputnika.

 

Ostavite komentar: