Rusija zabrinuta: Japan povećava vojnu saradnju sa Amerikom

Japan povećava vojnu saradnju sa SAD, planira da rasporedi elemente globalne protivraketne odbrane, saopštio je pomoćnik sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije Aleksandr Venediktov.

Moskva je zabrinuta zbog optužbi Tokija da Rusija krši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Zabrinutost Rusije raste, što se odražava na bilateralne razgovore oko zaključenja mirovnog sporazuma, saopštili su Savetu bezbednosti Rusije.

„Ovakve optužbe dolaze od države koja direktno povećava vojnu saradnju sa SAD, sa planom da rasporedi na svojoj teritoriji elemente američkog globalnog sistema protivraketne odbrane, čime daje doprinos kršenju strateške bezbednosti. To se odražava na rusko-japanske pregovore o bezbednosti i opštoj atmosferi poverenja u bilateralnim odnosima. Izjava Jošihide Suga je još jedan povod za zabrinutost Rusije, čiji spisak samo raste“, izjavio je Veneciktov.

Po njegovim riječima, Moskva se osvrnula na izjavu generalnog sekretara o tome da Rusija navodno krši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

On je dodao da ovakve izjave zvaničnih lica Japana nisu ničim potkrepljene i da još jednom pokazuju da Tokio nema samostalan stav o važnim spoljnopolitičkim pitanjima.

Podsjetimo, juče je generalni sekretar Vlade Japana Jošihido Suga izjavio na konferenciji za štampu u Tokiju da Vlada Japana smatra da Rusija krši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i razume motive SAD koje su odlučile da izađu iz ovog dokumenta.

 

Izvor:(Sputnik)

 Ostavite komentar: