Rusija pronašla način da zaštiti „Sjeverni tok 2“ od Amerike

„Gasprom“ će do kraja godine kupiti svoje najveće izvođače — kompaniju „Strojgasmontaž“ od Arkadija Rotenberga i kompaniju „Strojtransnjeftegaz“ od Genadija Timčenka, piše RBK, pozivajući se na neimenovane izvore.

Obje kompanije planira da kupi „Gaspromov“ sopstveni izvođač radova — „Gastrojprom“. Vrijednosti ugovora nisu otkrivene.

Kako je objasnio izvor lista, u uslovima oštre konkurencije sa SAD za gasno tržište Evrope, „Gasprom“ želi da eliminiše svaki potencijalni povod za kritiku na račun te kompanije, između ostalog da izbjegne optužbe za saradnju sa izvođačima koji se nalaze pod sankcijama. Prema podacima lista, već u aprilu će se na čelu „Strojgasmontaža“ naći menadžer „Gasproma“ Stanislav Anikejev.

„Strojgasmontaž“ i „Strojtransnjeftegas“ su bili izvođači radova tokom izgradnje gasovoda „Snaga Sibira“ koji vodi iz Rusije u Kinu. U ovom trenutku obje kompanije učestvuju u izgradnji gasovoda „Sjeverni tok 2“ od Rusije do Njemačke, koji treba da bude završen krajem 2019. godine. Osim toga, ćerka-kompanija „Strojgasmontaža“ je gradila i Krimski most. Vlasnici obiju kompanija se nalaze pod sankcijama SAD i EU još od 2014. godine.

Projekat „Sjeverni tok 2“ podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke.

 

Izvor:(Sputnik)

 

Ostavite komentar: