Rusija: Evropska unija će tek imati razloga za brigu

Zabrinutost Evropske unije će se povećati ako Sjedinjene Američke Države postave u Evropi rakete srednjeg i kratkog dometa, izjavio je stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov.

“Zabrinutost postoji već danas, ali će se neizmjerno povećati ukoliko Sjedinjene Američke Države rasporede nove generacije raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi”, rekao je Čižov za televiziju “Rusija 24”, komentarišući Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je u petak da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će, “ako se Rusija ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma u roku od šest mjeseci”, sporazum biti raskinut.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu.

Šef države istakao je da Rusija nije dužna i da se neće uvlačiti u skupu trku u naoružanju. Putin je dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju “ostaju na stolu, a vrata otvorena”, ali zahtijeva da se nikakvi pregovori o ovom pitanju unapred ne iniciraju.

Govoreći o novim antiruskim sankcijama, Čižov je rekao da je apetit Evropske unije za nove sankcije protiv Rusije iscrpljen.

“Što se tiče Evropske unije, apetit za nove sankcije (Rusiji) već je iscrpljen. Još ćemo vidjeti da li će se kod njih u doglednoj budućnosti pojaviti apetit za ukidanje sankcija”, istakao je Čižov.

On je naveo da je najniža tačka u odnosima Rusije i Evropske unije već prošla. “Naravno, nismo se odmakli daleko od nje, ali mislim da se raspoloženje mijenja”, zaključio je on.

 

Izvor:(Sputnik)

 

Ostavite komentar: