Rusi u središtu nuklearke Fukušima

Ruska državna nuklearna korporacija “Rosatom” pomoći će Japanu u čišćenju nuklearne elektrane Fukušima i biće angažovana u planu nuklearne kontrole, izjavio je izvršni direktor kompanije Aleksej Likačev.

“Japan je angažovan za implementaciju plana upravljanja nuklearnim nesrećama na nuklearnoj elektrani Fukušima. Pobijedili smo na dva tendera i idemo dalje”, rekao je Likačev.

U septembru 2017. godine prvi zamjenik generalnog direktora “Rosatoma” Kiril Komarov rekao je da je “Rosatom” ponudio svojim japanskim kolegama pomoć u čišćenju nuklearne elektrane Fukušima i stavljanju van snage drugih nesigurnih nuklearnih elektrana.

To je uslijedilo nakon najave ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Rusija i Japan započeti zajedničke napore za čišćenje nakon nesreće.

Dekomisija uništenih reaktora Fukušima mogla bi potrajati nekoliko decenija i koštati čak 200 milijardi dolara.

Japan planira ponovno pokretanje 16 od 45 reaktora, dok će ostali biti blokirani.

Takođe, država namjerava da smanji udeo nuklearne energije sa 29 odsto u 2011. na 21-22 odsto do 2030. godine.

Nesreća u nuklearnoj elektrani Fukušima dogodila se u martu 2011. godine, kada je masivni cunami, izazvan katastofalnim zemljotresom jačine devet stepeni Rihterove skale, preplavio sistem hlađenja reaktora u pogonu Fukušima Daiči u severoistočnom Japanu. To je izazvalo trovanje reaktora, oslobađajući zračenje u najopasnijoj nuklearnoj nesreći od Černobilja 1986. godine.

 

Izvor:(B92)

 

Ostavite komentar: