Rumunija ulaže 2,5 milijardi dolara u novu vazdušnu bazu na obali mora

Ministarstvo odbrane Rumunije namjerava da obnovi, modernizuje i proširi avio-bazu na obali Crnog mora u skladu sa standardima NATO-a.

Za ovo je resor spreman da izdvoji iz budžeta 2,5 milijardi dolara u narednih 20 godina, javljaju rumunski mediji.

Projekat predviđa izgradnju nove piste za vojne avione, hangare, skladišta gasa, strijeljane i administrativne zgrade, kao i stambene blokove za porodice vojnika, uključujući obdaništa, osnovne škole, supermarkete, sportske objekte i bolnice, prenosi B92.

Baza koja obuhvata dio međunarodnog aerodroma “Mihail Kogelničanu”, nalazi se na oko 30 kilometara od najveće morske luke Rumunije Kostance. U periodu izvođenja borbenih akcija u Avganistanu i Iraku, američko Ratno vazduhoplovstvo koristilo je ovu rumunsku bazu kao tranzitnu i sada se tamo nalazi oko 500 američkih vojnika, kao i odred britanskih aviona. Pentagon je namjeravao da uloži u obnovu ove baze 22 miliona evra, ali su američke vlasti povukle finansiranja jednog broja inostranih projekata, uključujučći ovaj i preusmjerili novac na izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Prema planu Ministarstva odbrane Rumunije, nakon modernizacije i proširenja baza bi mogla da prima višenamjenske lovce F-16 koje koristi rumunska avcijacija, kao i F-35 država NATO-a. Na bazi će moći da se stacionira do 10.000 vojnika.Ostavite komentar: