Roditelji sumnjaju da je kidnapovana: Za Vanjom (14) se traga već tri dana

29.11.2023. | 15:03

Potraga za 14-godišnjom Vanjom Đorđevskom iz Skoplja, koja je nestala 27. oktobra na putu do škole, još traje, a javnost Sjeverne Makedonije veoma je uznemirena ovim događajem, s obzirom da se radi o nestalom djetetu u jednom od najprometnijih dijelova prestonice.

Policija je objavila njenu fotografiju i opis i istražuje sve moguće motive i razloge njenog nestanka. Djevojčica je, kako je ranije navedeno, visoka 175 centimetara, teška 58 kilograma, ima tamnosmeđu kosu, smeđe oči, nosi protezu, ima mladež na desnoj strani lica, a na sebi je nosila plavi džemper, kratku crnu jaknu, crne farmerke sa bočnim džepovima i bijele “najki” patike sa braon prugama na đonu.

Fotografije djevojčice lijepljene su u centru Skoplja u nadi da će se neko od prolaznika sjetiti neke informacije. Posljednji signal sa njenog telefona bio je na Bulevaru Partizanske odeje, preko puta Univerzalske sale.

Vanja je u ponedjeljak krenula u školu u 07.20 i već u 07.35 nije bila dostupna.

Prema riječima majke Zorica, djevojčica je bila dobro raspoložena prije odlaska i nije se žalila na probleme. Zorica je rekla da Vanja nije imala problema sa maltretiranjem, da porodični odnosi nisu narušeni i da nemaju neprijatelja. Majka je izrazila zahvalnost za rad policije koja je formirala specijalni tim i čini sve da pronađe Vanju.

“Sumnjam da je kidnapovana”

Vanjina majka je na Fejsbuku navela da je njena kćerka u 07.20 ujutro krenula u školu i da joj se otad izgubio svaki trag.

“Posljednji put je viđena u Debar Malu na putu za Pestaloci. Ako imate bilo kakvu informaciju, pozovite 075400816”, napisala je zabrinuta žena.

Sumnjam da je kidnapovana. Vanja je nasmijana izašla iz kuće, dala sam joj novac za doručak i otišla je u školu. Moja drugarica mi je napisala da nije došla na čas, u stalnoj smo komunikaciji sa njom i javim joj ako je Vanja bolesna i ne može da dođe u školu. Vanja ima 14 godina i ide u deveti razred. Ne izlazi mnogo, ima nekoliko prijatelja i uglavnom je kod kuće. Provjerili smo sve njene naloge na društvenim mrežama, imam sve njene lozinke i nema ničeg sumnjivog. Vanja nije takva djevojka i nema mnogo postova. Zaista sumnjam da je kidnapovana, daj Bože da griješim. Da znam da je pobjegla i da imam problema sa njom, sigurno ne bih dizala toliku paniku. Provjeravaju se i kamere, sve se dešavalo na putu od kuće do škole, ovdje negdje kod Partizanske se vidi da je skrenula sa uobičajenog puta do škole, a njen mobilni signal nestaje kod Ruzveltove, kod fiskulturne sale – rekla je majka.

Policija je potvrdila da je Vanjin nestanak prijavljen 27. novembra u 08.35 i da preduzimaju mjere za pronalazak djevojčice.

“U cilju riješavanja slučaja i pronalaženja osobe odmah po prijemu prijave, uključeni su puni kapaciteti SVR Skoplje na najvišem nivou, obavljen je niz razgovora sa bliskim osobama maloljetnika, pregledane kamere itd. Istraga se intenzivno nastavlja”, saopštio je MUP.

Javnost na nogama

Sjevernomakedonska javnost je na nogama zbog Vanjinog nestanka, nekoliko dana prije pokretanja sistema ranog upozoravanja na nestalu djecu “Pronađi me”.

Potraga traje od ponedjeljka, a u nju su uključeni policija, porodica, ali i brojni građani i drugovi iz razreda koji dijele objave na društvenim mrežama, lijepe postere sa njenom fotografijom i traže bilo kakve informacije o tome gde je djevojčica nestala.

Građani Sjeverne Makedonije će od decembra imati na raspolaganju sistem ranog upozoravanja na nestalu djecu nazvan “Pronađi me”, gdje mogu da podnesu prijavu i pomognu u pronalaženju nestalih osoba, ali pod uslovom da je već alarmirana i policija.

Vlasti se nadaju da će sa tom platformom uspješnije tragati za nestalim osobama dijeljenjem relevantnih informacija. Stranica u slučaju nestanka Vanje je već postavljena.

Takvih sistema ima u Evropi i SAD, a već i u regionu.

Kada neko prijavi nestanak, MUP reaguje odmah i ne čeka da prođe 24 časa ili 48 časova od prijave. Zatim, u zavisnosti od dostupnih informacija o razlozima nestanka, vrši se lokalno ili centralno saopštenje, a po potrebi i međunarodno saopštenje.

Za tri godine nestalo preko 70 djece

Ovo nije jedini slučaj nestalog djeteta za kojim policija traga.

Prema podacima MUP, od januara 2020. godine do sada prijavljen je nestanak 74 maloljetnika, a pronađeno ih je 65.

Na sajtu MUP i dalje je aktivna potraga za šestoro djece koja su nestala proteklih godina.

Među posljednjima su fotografija i podaci o Petru Jobeskom, za koga roditelji od 25. februara 2022. godine još čekaju informacije o tome gdje im je sin. Jobeski je nestao sa 10 godina u Mariovskom. Riječ je o djetetu sa invaliditetom, za kojim je potraga trajala dugo. U kumanovskom Sredoreku je 2010. godine nestalo dvoje petogodišnje djece – Mirsada Heldović i Dane Memedi. Gotovo u istom periodu u Skoplju je prijavljen nestanak malog Mitata Ibrahimija.

Slučajevi su imali veliki odjek u javnosti, ali i dalje nemaju rješenje, prenosi Blic.

U Evropi svake godine nestane više od 250.000 djece, a u Sjevernoj Makedoniji u prosjeku oko 300 ljudi, od čega značajan broj djece, ističu iz nevladinih organizacija.