Riječi majke slamaju srce! Mala heroina živjeće samo još nekoliko nedjelja ako joj ne pomognemo

Hrabra Anika Manić (2) je dobila procjenu da će živjeti još samo nekoliko nedjelja. Na rukama su joj rane, hranu dobija na nos, a onda je povrati.

Ovakav opis ostavila je majka male heroine pored fotografije koja je nastala u bolnici. I pored toga djevojčica se raduje, ispituje svijet, bori se i ne predaje. Želi da živi normalno… Za to joj je potreban lijek “zolgensma” i 2,4 miliona dolara. Do sada je skupljeno oko 20 odsto neophodne sume.

Preslatka djevojčica boluje od spinalne mišićne atrofije. Jedina nada je pomenuti lijek, koji može da primi ukoliko se prikupi novac. Iz tog razloga majka male Anike oglasila se na Fejsbuku “Za Anikin dug i lijep život”.

Kako je navela, ima osmijeh jer se trudi da Anika ne osjeti njenu bol i da u svom malenom životu ima najljepša iskustva, čak i u mjesecima koje provodi u bolnici.

“Tata, opušten i samouvjeren. Tog dana Goran mi je rekao: “Ne ide ona nigdje. Ne rastaje se za životom tako lako neko ko ima toliko želje da živi, kao što ima ona. Pogledaj je, pogledaj joj oči. Kad god smogne malo snage raduje se, zasmijava nas, ispituje svijet. Bori se, ne predaje se. Nemoj ni ti. Glavu gore i guraj dalje”, objavila je majka. Istakla je da imaju dogovor da kad jedno od njih padne, drugi ga bodri i podiže.

“Tada, prije godinu dana, je bio prvi put da sam poklekla i rekla sam sebi – nikad više. Dokle god se Anika bori, ja ću biti uz nju i neću stati dok postoji bilo šta na ovom svetu što daje nadu da će joj biti bolje! Borite se sa nama za naše malo čudo, Aniku Manić. Ne predajte se, ne stajte, jer nada postoji, dokle god postoji volja za životom”, zamolila je majka Anike Manić.

Riječ je o rijetkoj, progresivnoj i terminalno neuromuskulatornoj bolesti sa kojom se rađa 1 od 10.000 beba. Spinalna muskularna atrofija je rijetko oboljenje gdje tijelu nedostaje gen koji pravi protein koji motorički neuroni koriste kao hranu.

Kako nemaju od čega da se hrane, ovi neuroni, koje prenose impulse ka mišićima, umiru. A mišići, pošto ne dobijaju signal da se pokreću, miruju i atrofiraju. To počinje sa velikim grupama mišića kao što su ruke, noge, vrat, ali posle nekog vremena atrofiraju i mišići za gutanje, kašljanje i disanje, prenosi Telegraf.

Pomozimo Aniki!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 858 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human858 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732571-65

Uplatom na devizni račun: 160600000073290242

IBAN: RS35160600000073290242

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Novac za malu Aniku, takođe, možete uplatiti i putem ovog linka: za malu Aniku.

Ostavite komentar: