Rez u komšiluku: Zatvaraju kafiće i restorane

Šef Nacionalnog štaba i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović sastao se sa županima, a kako hrvatski mediji prenose donesena je konačna odluka da se zatvore svi kafići i restorani, a nove stroge mjere bi trebale stupiti na snagu u petak u ponoć, dakle na snazi će biti od subote, i trebale bi trajati do Badnjaka.

Neke županije ne odustaju od zahtjeva da barem u nekoj mjeri budu izuzete od ove mjere, ali po svemu sudeći im neće biti udovoljeno.

Iako se svi kafići i restorani zatvaraju, restoranima će ipak biti omogućena dostava i to ne do 22 sata kako je prvobitno bilo predviđeno, nego neograničeno.

Obustavljaju se svadbe, kina i pozorišta ostaju otvorena, a i fitness centri nastaviti raditi uz restrikcije

Privremeno se obustavljaju svadbene svečanosti, a fitness centri prema posljednjim informacijama ostaju otvoreni, ali moraju osigurati 10 kvadratnih metara po korisniku.

Potvrđeno je i da trgovine i šoping-centri nastavljaju raditi, ali će se pojačati nadzor je li broj kupaca u njima u skladu s propisanim brojem po kvadratnom metru.

Hoteli ostaju otvoreni, a njihovi će restorani moći raditi, ali isključivo za goste hotela, piše “Index.hr”.

Ostaju otvorena i kina i pozorišta.

Ostale mjere

Javna okupljanja do 25 osoba će se moći održavati.

U novom setu mjera ide se i na smanjivanje broja putnika u javnom prevozu, na oko trećine ukupnog kapaciteta. To se planira postići i većim brojem prijevoznih sredstava u gradskom i prigradskom prijevozu.

Obustavljaju se sajmovi.

Sport će biti podijeljen u tri kategorije i prema tome će biti propisane mjere.

Nove će mjere vlada objaviti na svojoj sutrašnjoj sjednici.

 

 Ostavite komentar: