Rekordan porast broja slučajeva Kovida-19 u svijetu

Broj novih slučajeva Kovida-19 u svijetu raste brže nego ikada do sada, i gledajući sedmični prosjek, dnevno se povećava za više od 100.000.

Dok u aprilu broj novozaraženih u jednom danu nikada nije dostigao 100.000, od 21. maja dnevni porast bio je niži od te brojke samo u pet navrata, a 3. juna je dostigao 130.400, navodi Si-En-En, citirajući statističke podatke Univerziteta “Džons Hopkins”.

Ova pojava se dijelom može pripisati činjenici da su kapaciteti testiranja znatno prošireni, što ipak nije svuda slučaj, pa i dalje nije moguće pružiti jasnu sliku za svaku zemlju .

Mnoge od država koje su na početku bile teško pogođene, kao što su Kina, SAD, Velika Britanija, Italija, Španija i Francuska, sada bilježe pad epidemije, ali se čini da se širenje zaraze i dalje ubrzava u mnogim zemljama, naročito u Južnoj Americi, Africi i na Bliskom istoku.

U Libiji, Iraku, Ugandi, Mozambiku i na Haitiju, broj poznatih slučajeva svake sedmice se udvostručuje, a u Brazilu, Indiji, Čileu, Kolumbiji i Južnoafričkoj Republici to se dešava na svake dvije sedmice.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se najveći rast broja slučajeva i dalje bilježi na američkom kontinentu, gdje je dnevni porast već sedmicama veći od ukupnog u ostalim dijelovima svijeta.

Primjera radi, Brazil je u četvrtak zabilježio više od 30.000 novih slučajeva zaraze i 1.457 smrtnih ishoda, pa je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao gotovo 615.000, a broj preminulih premašio 34.000.

Prema statistici, lošije stoje samo SAD, gdje je ukupno registrovano nešto ispod 1,9 miliona slučajeva zaraze i 108.211 smrtnih ishoda, a dnevni porast broja inficiranih prema sedmičnom prosjeku sada iznosi oko 21.000, a broj umrlih 942.

Poslije ublažavanja restriktivnih mjera, grupe novozaraženih pojavljuju se u jednom broju zemalja u kojima je vrhunac epidemije već prošao, kao što su Južna Koreja, Njemačka i Kina, pa postoji strah od drugog talasa pandemije.

Prema zbirnoj statistici vlasti 214 zemalja i teritorija širom svijeta, broj potvrđenih slučajeva virusa korona od decembra iznosi oko 6,6 miliona, dok je broj umrlih 391.000, navodi Si-En-En.

Ostavite komentar: