Reagovanja na ostavku Ramuša Haradinaja

Ostavka Ramuša Haradinaja je očekivana, rekao je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun.

Drecun vjeruje da će ona značajno uticati na politička kretanja na KiM i otvaranje prostora za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Kaže da je Haradinaj sada u svojstvu osumnjičenog i da treba tek vidjeti da li će protiv njega biti podignuta optužnica.

Smatra da je Specijalizovano tužilaštvo do sada prikupilo dovoljan broj dokaza koji mogu biti upotrebljeni za podizanje optužnice.

– Mi smo kao radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvjetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na KiM detaljno prikupili dokaze o zločinima koji su počinjeni u operativnoj zoni OVK Dukađin kojom je komandovao Ramuš Haradinaj i koji je najodgovorniji za sve što se tamo događalo, a njegov brat Daut Haradinaj bio komandat jedne od tih terorističkih brigada – rekao je Milovan Drecun.

Podsjeća da je identifikovano više 980 događaja – ubistva, mučenja, maltretiranja …

– Linkovali smo 2.123 dokumenata, radi se o izjavama svjedoka, krivičnimm prijavama. U toj zoni se dalje vode kao nestalo 101 lice. Identifikovali smo najmanje 23 ilegalna pritvora u Metohiji preko kojih se najlakše dolazi do dokazivanja odgovornosti Ramuša Haradinaja – naveo je Milovan Drecun.

Portparolka EU Maja Kocijančić kaže da su u Briselu primili k znanju Haradinajevu odluku, te da trenutno nemaju komentar.

Novinar i pomoćnik direktora RTS-a Milivoje Mihajlović kaže da će Haradinajeva ostavka imati velike posljedice po Srbiju jer će odložiti nastavak dijaloga za još najmanje 90 dana, a u tom periodu takse na robu iz Srbije neće biti ukinute jer je sada Vlada u tehničkom mandatu.

To ćemo osjetiti u narednih 90 dana do kada bi trebalo da budu raspisani izbori, ali sigurno i duže, a u tom periodu nećemo imati ni ukidanje taksi pošto je sada Vlada poslije Haradinajeve ostavke u teničkom mandatu, kaže on.

Taj period se, praktično, proteže do kraja kalendarske godine, a s obzirom na to da se na proljeće 2020. očekuju i izbori u Srbiji “sve su prilike da ni do kraja juna neće biti ozbiljnijeg pomaka u dijalogu Beograda i Prištine”, smatra Mihajlović.

Kaže, da to nema neke posebne veze sa nedavnom posjetom francuskog predsjednika Emanuela Makrona Srbiji, ali ne treba zaboraviti ni da su francuske tajne službe oduvijek imale odlične odnose sa Tačijem i prije bivšeg šefa UNMIK-a Bernara Kušnera.

Ovo je, vjerovatno, jedna od manifestacija tog međunarodnog “haškog faktora” na politike u zemljama zapadnog Balkana, i podsjeća, da su kroz to već prošle i Hrvatska i Srbija i BiH, “pa je sad red i na Kosovo”.

Podsjeća da ovo “neće biti prvi odlazak Haradinaja u Hag” i da on u tome “ima iskustva”.

– Haradinaj će svakako imati i korist od ovoga. Već je imao porast popularnosti zbog taksi, a ova ostavka bi mogla dovesti do njegovog najvišeg stepena rejtinga na Kosovu – istakao je Mihajlović.

Za predstojeće vanredne izbore izbore na Kosovu, koji proizilaze iz Haradinajeve ostavke, Mihajlović kaže da će značiti prekomponovanje političke scene.

– Ako je ovo posljedica pritiska Tačija i Veseljija, onda je Haradinaj gurnit u suparničko jato, među Samoorpedjeljenje Aljbina Kurtija i, vjerovatno, Demokratski savez Kosova – ocijenio je za Mihajlović.

Ovaj potez, po njegovom mišljenju, “pokazuje da je Tači još uvijek najjači u tim zakulisnim igrama na Kosovu”.

Haradinajeva ostavka je “po svemu sudeći posljedica neke vrste pritiska, najvjerovatnije iz SAD”, uvjeren je Mihajlović.

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji koji je na turneji u SAD i Haradinajeva ostavka bi mogla da bude prva reakcija na neposlušnost kosovskih zvaničnika kada je u pitanju interes SAD na Kosovu i u regionu, smatra on.

Međunarodni faktor je, kaže on, “uveliko umiješan, na ovaj ili onaj način, direktnim političkim pritiscima ili vađenjem dokaza iz skrivenih fioka tajnih službi”.

Tvrdnja da Haradinaj zbog odlaska u Hag podnosi ostavku nije tačna, uvjeren je advokat Branislav Tapušković.

Ne vjeruje ni da može da bude osuđen za zločine za koje je već oslobođen.

– Vjerujem da je on podnio ostavku upravo zato što ti razgovori koji treba da se vode između Srbije i za sada nepriznate države Kosovo ne mogu biti nastavljeni dok je ta taksa koju je on izmislio na snazi. On je očigledno pod pritiskom svih onih koji o tome odlučuju. A tu mislim na sve ove svjetske sile koje se bave našim problemom. On je primoran da povuče tu odluku i ako kaže da ta odluka neće biti povučena da bi se razgovori mogli nastaviti – rekao je Tapušković.

Ostavka Haradinaja stvara uslove da se ukinu takse na robu iz centralne Srbije i da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, ocijenio je diplomata Zoran Milivojević.

Kaže da će ova ostavka proizvesti nove političke tenzije u Prištini, kao i moguće nove izbore i rasplet u tamošnjoj vladajućoj koaliciji.

– Ako je on podnio stavku, to je sada, na neki način, vlada u tehničkom mandatu i treba vidjeti da li će biti imenovan drugi premijer ili će se ići na prijevremene izbore. Vidjećemo kakav će politički rasplet biti, ali u svakom slučaju Haradinajeva ostavka stvara uslove da se dijalog nastavi i da se takse ukinu – istakao je Milivojević.

Suprotstavljeni stavovi opozicije u Prištini

Lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti je na Fejsbuku napisao da je Haradinajava ostavka došla sa nepotrebnim odlaganjem i iz pogrešnih razloga.

– Haradinaj je trebalo da podnese ostavku mnogo ranije, na primjer kada je promijenio svoj stav o razgraničenju sa Crnom Gorom, kada je povećao sebi platu, kada je imenovao upravne odbore i zaposlio članove porodice i stranačke kolege, kada je 13. decembra 2018. godine dao prijedlog za plan Ahtisari plus za sporazum sa Srbijom, kada je uništio budžet, kada je prijetio Bljakaju, kada se ispostavilo da je delegacija za razgovore sa Srbijom protivustavna – napisao je Kurti.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa kaže da žali što je Haradinaj podnio ostavku zbog poziva Specijalnog suda.

– Vjerujem da je borba OVK bila pravedna i čista, kao i da će to pokazati ponovno oslobađanje Ramuša Haradinaja svakih sumnji – napisao je na svom Fejsbuk profilu.

Bivši premijer Albanije Pandeli Majko tvrdi da je to što je Haradinaj podnio ostavku “velika čast za Kosovo”, jer on, kako kaže, zna da “razlikuje svoju ličnu sudbinu i nacionalnu bezbejdnost”.

Ostavka Ramuša Haradinaja je samo pokušaj skupljanja političkih poena, i nema veze sa posvećenosti pravdi, ocjenjuje izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo na KiM Bekim Blakaj.

Blakaj je kazao da je bilo jasno da će Haradinajeva vlada pasti i on je poziv suda iskoristio za prikupljanje političkih poena, ali i da bi takse sigurno bile ukinute sa ili bez Haradinaja.

– Svakako bi mogao da ode sa političke funkcije. Smatra da je bolje da iskoristi ovu situaciju kako bi skupio političke poene unutar Kosova. To nema nikakve veze sa nekom njegovom posvećenosti pravdi – rekao je Blakaj.

– Možda će odlazak Haradinaja iz vlade pomoći proces ukidanja taksi i povratka dijalogu. Međutim, očigledno je da ćemo imati uskoro izbore, pa će trebati vremena da se dijalog obnovi zbog izbora nove vlade – naveo je on.

Novinar Idro Seferi smatra da je još uvijek teško predvidjeti da li će sada, nakon ostavke Haradinaja, biti ukinute takse na robu iz centralne Srbije, jer to, kako je rekao, zavisi da li će biti novih izbora ili će se birati novi premijer.

Seferi kaže da misli da je prije vjerovatno da će se održati novi izbori, jer neke opozicione stranke već reaguju u vezi sa tim i kažu da su izbori jedino rješenje političke krize, raznih konflikata unutar same koalicije, ali i zbog problema koji su se stvorili posljednjih mjeseci, naročito nakon kritika međunardne zajednice zbog taksi.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: