Rama: Da li shvatate ili ne? Ujedinjenje Albanije i Kosova

15.01.2019. | 11:32

Albanija ohrabruje postizanje finalnog sporazuma Beograda i Prištine, jer će on omogućiti ujedinjenje Albanije s Kosovom, izjavio albanski premijer, Edi Rama.

Rama je u emisiji “Slobodna zona” prištinske TV govorio o konačnom sporazumu i tom prilikom, kako prenosi Zeri onlajn, rekao da Tirana ohrabruje njegovo postizanje, što podržavaju SAD i Evropska unija, a koji će omogućiti ujedinjenje Albanije i Kosova.

“Moj stav je da je konačni sporazum između Srbije i Kosova koji će rezultirati priznavanjem Kosova i konačnog odvajanja od istorije sa Srbijom, priznat i garantovan od Sjedinjenih Država i Evropske unije, sporazum koji želimo”, rekao je Rama.

Mi, kazao je Rama, nismo tu da bismo dijelili lekcije ni SAD, niti Njemačkoj, mi nismo tu da, kako je rekao, “dižemo nos” i govorimo Kosovu šta treba da radi”, prenosi B92.

“Mi smo tu da bismo podržali sporazum i ja sam tu da bih snažno podržao sporazum koji podržavaju oni koji su udahnuli Kosovu slobodu i demokratiju. Kosovo nije oslobodio (predsjednk Albanije) Iljir Meta, već oni koji danas imaju prava i zadatke, SAD i EU, da podstaknu dve strane na konačni sporazum i da se na osnovu njega ujedini Albanija sa Kosovom”, rekao je albanski premijer i upitao: “Da li to shvatate ili ne? S kim ja ovde govorim, s kim?”.