Radnica dobila otkaz: Ukrala 12 vrećica Vegete

08.09.2023. | 10:39

Dugogodišnja radnica Podravke dobila je otkaz nakon što su je ulovili u krađi 12 vrećica Vegete.

Kako navode, radnica je vrećice od pola kilograma Vegete pokušala iznijeti u torbi iz tvorničkog kruga, ali su je otkrili čuvari na izlazu. Na otkaz je ovih dana, kako pišu, prilično burno reagovao dio sindikalne scene, prenosi “Danica.hr”.

“Krađa je krađa, tu nema dileme i nema opravdanja. Ali, ovdje treba spomenuti par stvar. Prvo, riječ je o vrijednoj radnici koja decenijama radi u tvornici, a plata joj je tek lani povećana na oko 5000 kuna. Suprug je penzioner, nisu u bajnoj materijalnoj situaciji. Osim toga, to je prvi put da je tako nešto učinila. Sankcije moraju postojati, jasno, ali zar joj je trebalo odmah dati otkaz i pretvoriti porodicu u socijalni slučaj? Pa, ta žena radila je decenijama u pogonu za minimalac! I odmah otkaz” ogorčeno je ispričao sindikalac za “Danicu”.

Drugi sindikalac ističe kako menadžeri već godinama “legalno pljačkaju” firmu kroz opcione dionice na kojima zarađuju milione.

“Radnici koji rade za mizeriju u pogonima to vide i ne mogu sebi pomoći. Njima je sve dopušteno: i bonusi, i dionice, i velike plate, i putni troškovi, i službeni auti, i večerice na službenu karticu… Molim vas, čime su ti ljudi, većina njih, toliko zadužili firmu? A radniku, sirotinji, odmah otkaz” rekao je drugi sagovornik.

Inače, veleprodajna cijena 12 vrećica Vegete od 500 grama u marketima iznosi ukupno oko 280 kuna, odnosno otprilike 37 evra.

Oznake: Otkaz, Radnica