Puzigaća: Zagreb ne želi da razgovara o oduzetim pravima Srba

Hrvatska uopšte ne želi da razgovara o pitanjima oduzete imovine Srba, niti o pitanjima 50.000 oduzetih stanarskih i drugih prava, a ne nazire se da bi ta pitanja mogla biti pokrenuta, izjavio je danas predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća.

– Republika Srpska je vratila svu traženu imovinu, isplatila otkaze koji su proglašeni bespravnim, dok to u Hrvatskoj nije slučaj, niti znamo da li će se slična pitanja u toj državi uopšte rješavati i sada ne znamo šta da radimo – rekao je Puzigaća novinarima tokom održavanja Skupštine Udruženja.

On je podsjetio da je Sud za ljudska prava u Strazburu odbio sve apelacije koje su slala lica iz kategorija koje okuplja ovo udruženje prema raznim osnovama, te da niko ne vrši pritisak na Hrvatsku da ispoštuje prava lica izbjeglih iz te zemlje.

– U programu stambenog zbrinjavanja koji je pokrenula Hrvatska otkup stambenih jedinica po metru kvadratnom košta od 500 do 600 evra, a mi tih para nemamo jer smo, uglavnom, na biroima rada – naveo je Puzigaća.

On je rekao i da je na Skupštini konstatovano da se Udruženje nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, što će dovesti u pitanje obavljanje planiranih aktivnosti za ovu godinu, koje se uglavnom tiču pružanja besplatne pravne pomoći i pomoći najugroženijim članovima.

Puzigaća je dodao i da je Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH prošle godine od Vlade Srpske dobilo pomoć od 5.000 KM, koja je podijeljena najugroženijim članovima.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: