Putin potpisao: Rusija napušta Sporazum o likvidaciji raketa

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o prekidu poštovanja Sporazuma između SSSR-a i Sjedinjenih Američkih Država o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Rusija će obustaviti izvršavanje Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa sve dok Sjedinjene Američke Države ne ukinu kršenja obaveza iz Sporazuma, ili do prekida njegovog dejstva, navodi se u saopštenju pres-službe Kremlja.

„Odlučujem… da se obustavi implementacija Sporazuma između Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika i Sjedinjenih Američkih Država o likvidaciji njihovih raketa srednjeg i kratkog dometa od 8. decembra 1987. godine, sve dok Sjedinjene Američke Države ne prekinu svoje kršenje obaveza iz navedenog Sporazuma ili do prekida njegovog dejstva“, ističe se u dokumentu.

Posljednjih godina Moskva i Vašington se redovno međusobno optužuju za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Glavni prigovor Sjedinjenih Američkih Država je na raketu 9M729. Istovremeno, Rusija je više puta izjavljivala da se strogo pridržava svojih obaveza iz Sporazuma. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov isticao je da Moskva ima veoma ozbiljna pitanja za Sjedinjene Američke Države u vezi sa realizacijom Sporazuma od strane samih Amerikanaca. Lavrov je rekao da su američke optužbe da Rusija krši Sporazum neosnovane i da je raketa 9M729 testirana na domet dopušten Sporazumom.

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je ranije da Vašington 2. februara počinje proceduru za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da „ako se Rusija ne vrati na potpuno i provjerljivo poštovanje Sporazuma u roku od šest mjeseci“, Sporazum će biti raskinut.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 2. februara da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku SAD o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu. Šef države je istakao da Rusija nije dužna i neće se uvlačiti u, za Moskvu, skupu trku u naoružanju. Pri tome je Putin dodao da svi prijedlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali zahtijeva da se nikakvi pregovori o ovom pitanju unaprijed ne iniciraju.

 

Izvor:(Sputnik)

 

Ostavite komentar: