Putin o naoružanju: Mi nikoga ne sustižemo, cijeli svijet treba da sustigne Rusiju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obratio se poslanicima Donjeg i Gornjeg doma ruskog parlamenta. Putin je, govoreći o konfliktima, rekao da je potrebno osigurati stabilnost u svijetu, ističući da je Rusija prvi put u istoriji pretekla sve zemlje kada je riječ o najnovijem nuklearnom naoružanju.

Ovogodišnje obraćanje ruski predsjednik počeo je od unutarpolitičkih i ekonomskih pitanja. Prije svega se osvrnuo na demografsku situaciju, rekavši da je Rusija ušla u težak period budući da je natalitet u opadanju.

Demografija: Težak period, od nataliteta zavisi naša sudbina

„Sudbina Rusije i njena istorijska perspektiva zavisi od demografije. Natalitet u Rusiji ponovo opada, zemlja se našla u teškom demografskom periodu. Iz tog razloga je potrebno obezbijediti rast nataliteta do sredine decenije“, istakao je Putin.

Putin je precizirao da u Rusiji trenutno živi 147 miliona ljudi.

Kada je riječ o djeci, Putin je rekao da je potrebno omogućiti sve uslove za njihovo obrazovanje, kao i da uživaju sve osnovne vrijednosti počev od brige, preko ljubavi, do toplote porodičnog doma.

„Tek tada će Rusija postati velika zemlja“, dodao je Putin.

Ruski predsjednik je naveo i da je prosječni životni vijek u Rusiji porastao za osam godina od 2000. godine, i trenutno iznosi 73 godine.

Ekonomija: Inflacija daleko manja od planirane

Inflacija prošle godine iznosila je tri odsto, što je za četiri procenta manje nego što je bilo predviđeno, rekao je Putin.

Što se tiče investicija, ruski predsjednik je rekao da je neophodno ubrzati proces usvajanja svih zakona koji se tiču poreskih olakšica, a podršku države ne treba da uživaju samo krupna preduzeća, već i predstavnici malog i srednjeg biznisa.

Dodao je i da tempo rasta bruto društvenog proizvoda Ruske Federacije u 2021. godini mora da bude viši od svjetskog.

O konfliktima i naoružanju

Svjedoci smo kako regionalni konflikti mogu da postanu prijetnja za cio svijet. Principi stabilnog svjetskog poretka su uzdrmani. Potrebno je pokazati političku volju i mudrost u donošenju odluka, a primjer treba da pokažu svih pet nuklearnih zemalja u smislu čuvanja mira i bezbjednosti.

Naveo je i da je potrebno osigurati stabilnost u svijetu u svim aspektima, uzimajući u obzir sve političke o vojne okolnosti.

Kada je riječ o naoružanju, Putin je istakao da Rusija nikoga ne sustiže, već da cio svijet treba da sustigne Rusiju.

„Rusija je prvi put u istoriji pretekla sve zemlje svijeta kada je riječ o najnovijem nuklearnom naoružanju. Naši koraci po pitanju jačanja nacionalne bezbjednosti preduzeti su na vrijeme i u dovoljnom obimu“, dodao je.

„Međutim, uprkos tome, potrebno je ostati oprezan, neophodno je nastaviti sa radom“, dodao je.

Novi uslovi za kandidaturu za predsjednika Rusije

Putin je predložio da se utvrde novi uslovi za sve kandidate za predsjednika Rusije. Kako je naveo, svi kandidati bi trebalo da budu građani Ruske Federacije, da su u njoj živjeli najmanje 25 godina i da nikada nemaju ni jedno drugo državljanstvo.

Takođe je rekao i da je potrebno iznijeti na raspravu određeni broj izmjena Ustava, ali da nije neophodno donositi novi ustav.

Putin je takođe predložio i da se Ustavom omogući Državnoj dumi da odobrava kandidaturu preimjera države, budući da trenutno to čini predsjednik na osnovu saglasnosti Donjeg doma ruskog parlamenta.

„Predlažem da se to promijeni i da Državna duma samostalno odobrava kandidaturu šefa Vlade Ruske Federacije, a zatim i svih njegovih zamjenika i federalnih ministara. Pritom, predsjednik će biti u obavezi da ih imenuje na tu funkciju i neće više imati pravo da odbija kandidaturu koju je usvojila Duma“, istakao je.

Rusija mora da ostane predsjednička država

Rusija ne može da opstane kao parlamentarna republika, već kao jaka predsjednička država, što ruskom lideru ostavlja pravo da razrješava predsjednika Vlade i njegovih zamjenika dužnosti, naglasio je ruski predsjednik.

Pored toga, predsjednik mora da ima pravo da upravlja vojskom i bezbjednosnim službama, naveo je.

 

Izvor:(SPUTNIK)

 Ostavite komentar: