Putin neće mijenjati Ustav kako bi sebi omogućio i treći mandat

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je saglasan sa odredbama Ustava Ruske Federacije da predsjednik države ne može da obavlja tu funkciju više od dva mandata zaredom.

„Znam da se u našem društvu aktivno priča o tome da je Ustavom garantovano da predsjednik ne može da obavlja tu funkciju više od dva mandata zaredom. Ne mislim da je to pitanje od principijelne važnosti, ali sam saglasan sa time“, rekao je Putin tokom obraćanja pred poslanicima Federalne skupštine.

Ruski predsjednik je, međutim, predložio da se u Ustav unesu određene izmjene kako bi se osigurali bezbjednost i suverenitet Ruske Federacije.

S tim u vezi, on je predložio da se Ustavom utvrde obavezni uslovi koje moraju da ispunjavaju svi najviši predstavnici vlasti, a u tu grupu spadaju predsjednici svih subjekata Ruske Federacije, senatori, poslanici, premijer, ministri, rukovodioci ostalih federalnih organa, kao i sudije — svi oni ne mogu da imaju državljanstvo, kao ni boravišne dozvole bilo koje druge zemlje.

„Smisao i misija državne službe je upravo u služenju, a čovjek koji bira taj put mora da donese odluku da svoj život posvećuje Rusiji i ruskom narodu, bez ustupaka“, naglasio je ruski predsjednik.
Putin je rekao i da bi trebalo da se utvrde još jači uslovi za kandidate za predsjednika zemlje — svi kandidati bi trebalo da budu građani Ruske Federacije, da su u njoj živjeli najmanje 25 godina i da nikada nisu imali nijedno drugo državljanstvo.

Takođe je predložio i da se Ustavom omogući Državnoj dumi da odobrava kandidaturu premijera države, budući da trenutno to čini predsjednik na osnovu saglasnosti donjeg doma ruskog parlamenta.

„Predlažem da se to promijeni i da Državna duma samostalno odobrava kandidaturu šefa Vlade Ruske Federacije, a zatim i svih njegovih zamjenika i federalnih ministara. Pritom, predsjednik će biti u obavezi da ih imenuje na tu funkciju i neće više imati pravo da odbija kandidaturu koju je usvojila Duma“, istakao je Putin.
Ruski predsjednik je dodao i da sve te izmjene Ustava Ruske Federacije treba da izglasaju građani Ruske Federacije, budući da je narod „nosilac suvereniteta“.

 

Izvor:(Sputnik)

 Ostavite komentar: