Pupovac odao poštu svim žrtvama: I nakon 30 godina ovdje se ratuje politikom sjećanja

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je danas, “povodom 30 godina od ulaska snaga JNA u Vukovar, da još uvek na našim prostorima ne postoji empatija za žrtve ratova, već da se i dalje ratuje politikom sećanja”.

Pupovac je istakao da je nedavno odao poštu svim žrtvama Vukovara 1991. godine, sa ciljem da podjela u tom gradu, i u sjećanju na žrtve, prestane.

“U društvu još uvek nemamo jedno inkluzivno stanje obeležavanja Vukovara i ‘Oluje’, i Hrvata i Srba, nemamo sećanje na ratne uzroke, strahote, na posledice rata, takvo sećanje da obuhvati sve i osvesti strahotu koja se dogodila u našem društvu i pokaže saosećanje za stradanje drugoga”, rekao je Pupovac za TV Prva.

Zbog toga, dodaje, “i imamo u društvu posebne komemoracije, podele unutar društva, podele među Srbima i Hrvatima, kao i kritičke tonove oko toga da bi samo obeležavanje trebalo biti drugačije i da bi Vukovaru trebalo dati više prostora da živi kao grad, a ne kao spomenik”.

Pupovac je dodao da se u Hrvatskoj do 2011. ili 2012. godine više znalo o žrtvama ratova devedesetih i Drugog svjetskog rata, ali da je od tada počelo to znanje nestajati.

Istakao je da mnogi ljudi u Hrvatskoj ne znaju za stradanja vezana za Glinsku crkvu, Jadovno, dodajući da su u većini oni koji negiraju te zločine od onih koji pokazuju empatiju i saosjećanje za stradanje.

“Srbi i Hrvati oko ‘Oluje’ i Vukovara još uvek nisu u stanju podeliti ono što bi se moralo podeliti, a to je činjenica da jesmo u toku raspada države, u onom haosu, političkom metežu, političkim greškama, jesmo jedni drugima naneli velike strahote. Nismo rekli ”u redu, dogodilo se”, možda i jesmo, ali to nije ostavilo dublji trag, jer smo nastavili ratovati politikom sećanja”, ukazao je Pupovac.

Poručio je da svi moramo mijenjati politiku sjećanja, a posebno se, kako kaže, cijelo društvo mora koncentrisati na to da ne bude zatočenik ratova.

“A bojim se da jesmo”, smatra Pupovac.

Ističe i nas i “sukobi oko murala, da li neki sme ili ne sem, neće nigde dovesti, samo do zagađivanja međusobnih odnosa, a posebno među mladima”.

Ostavite komentar: