Pupovac o ovogodišnjoj Koloni sjećanja: Penava povrijedio pijetet Vukovara

27.10.2023. | 17:17

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac izjavio je da je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava povrijedio pijetet Vukovara najavom da će ovogodišnja Kolona sjećanja biti posvećena HOS-u i da ne trebaju dolaziti koji ga ne poštuju.

“Znamenja koja su povezana sa pokretom koji je iza sebe ostavio istorijsko zlo u obilježavanju tog grada je povreda pijeteta. Pretvaranje Dana sjećanja na žrtve Vukovara u predmet političke kampanje i nadmetanja takođe je povreda tog pijeteta”, rekao je Pupovac u Hrvatskom saboru, komentarišući Penavine izjave.

On je ocijenio to kao razlog za ozbiljnu zabrinutost i dodao da će hrvatskom premijeru i vladi prepustiti da reaguju, prenose hrvatski mediji.

Pupovac je rekao da je svima u interesu da komemoracija prođe u dostojanstvenoj atmosferi, da svako ko želi može tamo doći te da nema ničega što bi moglo bilo koga vrijeđati.

Komentarišući to što je zagrebački Županijski sud Branimira Glavaša danas osudio na sedam godina zatvora zbog zločine nad srpskim civilima, Pupovac je rekao da jedino što je dobro to da je presuda uopšte izrečena, ali da je sve ostalo loše, jer se na nju čekalo 32 godine, a i ne zna se kada će postati pravosnažna.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da Penava nema nikakvo pravo da privatizuje Vukovar i Dan sjećanja 18. novembar, ocijenivši poruke vukovarskog gradonačelnika provokacijom i poručivši da će vlada i država, kao i do sada, učestvovati u programu obilježavanja.

Penava je danas najavio da će ove godine Kolonu sjećanja predvoditi pripadnici HOS-a i poručio “svima koji imaju nešto protiv HOS-a” da ne trebaju dolaziti, a pritom je predstavio i plakat na kojim je velikim slovom istaknuto slovo “U” u rečenici “Vukovar, moj izbor i U dobru i u zlu”.

Oznake: Pupovac, Vukovar