Pupovac: Imaćemo ministra ili potpredsjednika Vlade

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac rekao je da će ova stranka imati ministarsko, a vrlo je moguće i potpredsjedničko mjesto, u novoj hrvatskoj vladi koju će predvoditi HDZ.

Pupovac je rekao da se razgovori nastavljaju, ali da on sigurno neće biti ministar, te naveo da će predstavnik Srba kao ministar u toj vladi zastupati interese i svih drugih manjina, kao što je dogovoreno na zajedničkom sastanku manjinskih poslanika u parlamentu Hrvatske.

On je dodao da se SDSS nije dvoumio o podršci mandataru Andreju Plenkoivću, te da SDSS sada ima određen broj državnih sekretara, pomoćnika ministara i drugih pozicija i da se pregovara o tome da se ta mjesta zadrže, ali se razgovara i o još nekim mjestima.

Pupovac je rekao da je stvar volje HDZ-a da sa manjinama i dijelom liberalnih političkih stranaka pravi vladu.

“Naš izbor su one stranke koje su spremne da poštuju temeljne demokratske vrijednosti ustavne države i poretka u Hrvatskoj, u šta spada poštovanje prava manjina, dostignuti stepen tih prava, stečena prava i zaustavljanje širenja netolerancije prema manjinama. Posebno mržnje prema pripadnicima srpske zajednice i njihovim predstavnicima. I to je donja granica. Kada toga nema, ne sarađujemo”, izjavio je Pupovac za “Politiku”.

On je rekao da će SDSS raditi u ovom mandatu na obrazovnim pravima srpske zajednice, odnosno unapređenju obrazovnih politika na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, službenoj upotrebi ćiriličnog pisma u Hrvatskoj, tamo gdje su ispunjeni zakonski uslovi, kao i ustavom garantovanh kulturnih autonomija, te dodatno jačanje tolerancije prema Srbima.

“Mi ćemo posebnu pažnju posvetiti tome da u sljedećoj godini, u kojoj će biti popis stanovništva, ali i lokalni izbori, atmosfera ne bude onakva kakvu pojedinci najavljuju – opterećena prijetnjama, tenzijama i potencijalnim napadima usmjerenim prema starijoj populaciji Srba, ženama i djeci, kako to čujemo od pojeidnih grupacija, koje su navođene od nekih političkih centara”, rekao je Pupovac.

Pupovac je istakao da ga raduje čestitka zbog pobjede na hrvatskim izborima koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, navodeći da je to gest koji upućuje na mogući smjer drugačijih odnosa od onih koji su bili, iako Plenković nije čestitao Vučiću pobjedu na izborima u Srbiji.

Izvor: Nezavisne novine

Ostavite komentar: