Pukovnik Vojske Jugoslavije o obaranju stelta: Mi stvarno nismo znali da je on nevidljiv

“Nisam samo ja zaslužan za to već cijela jedinica. Bio je jako dobro uigran tim. Radili smo kao jedan. Mi stvarno nismo znali da je on nevidljiv.”

Ovim riječima penzionisani pukovnik Vojske Jugoslavije Zoltan Dani opisuje obaranje aviona F117 tokom sukoba sa NATO alijasnom.

On se gostujući u Jutru na TV Prva prisjetio kako je sve izgledalo prije 22 godine.

“Ujutru 24. marta negdje oko 6 sati dobili smo pripravnost 1, povećana borbena gotovost. Očekivalo se da će se nešto desiti. Noć prije toga se nebo ispraznilo iznad naše zemlje”, rekao je on.

O obaranju “nevidljivog”, pukovnik Dani kaže:

“Nisam samo ja zaslužan za to već cijela jedinica. Bio je jako dobro uigran tim. Radili smo kao jedan. Mi stvarno nismo znali da je on nevidljiv. Otkrili smo ga radarski. Prije toga smo jako puno uvježbavali. Izvijestili smo komandu da po našim podacima da je cilj pogođen. Cilj je nestao sa osmatračkog radara. Čestitao sam ekipi, nismo mogli da odemo odatle dok nismo dobili naređenje za premještanje.”

Kaže da sve do narednog jutra nisu znali šta su oborili.

“Ujutru oko 4 sata smo dobili zvanično objašnjenje. Došao je jedan oficir, iz komande i pitao me:

“Čestitam. Znaš li ti ti šta ste oborili?”

“Pa, ne znam, neki avion. Čuo sam da je pao.”

“Oborili ste onaj F117, stelt.”

Prema njegovim ruhečima NATO se nadao da cuhelu akciju završi za najviše 7 dana.

“Njihov plan je bio da završe sve za 7 dana najviše. To je strategijski bio udar sa distance. Nisu očekivali ovako žestoku odbranu i zbog toga su iz dana u dan uvećavali svoje snage. Mi smo imali od 350 do 500 aviona u vazdušnom prostoru po jednoj noći. Nevjerovatno da su toliku snagu upotrebili na jednu malu državu kao što je Srbija”, ispričao je Dani.

Ostavite komentar: