Prvi dan korona “ušla” u osnovnu školu: Roditelji poslali zaraženog đaka, cijela grupa vraćena kući

Tek što je počela školska godina, virus korona pojavio se u beogradskoj Osnovnoj školi “Braća Jerković” u Železinku. 

Obolio je dječak učenik trećeg razreda, a roditelji su ga u školu poslali iako su čekali rezultate testa. Naime, cijela porodica testirala se 31. avgusta, ali je, iako rezultati nisu bili gotovi, dječak krenuo na nastavu.

Ministarstvo prosvjete reagovalo je tako što je podnijelo prijavu zbog povrede bezbjednosti druge djece i nesavjesnog ponašanja Centru za socijalni rad. U saopštenju koje je izdala direktorka OŠ “Braća Jerković” Violeta Marković, navodi se da su oni u utorak, nakon završetka nastave, dobili informaciju da je učenik trećeg razreda pozitivan na Kovid 19, i da je dijete bilo tog dana na nastavi.

“Učenici koji su danas pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Učenik nije imao nikakve simptome, a učenici te grupe kao i učiteljica sve vrijeme nosili su zaštitnu masku, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi i poštovali preporučene epidemiološke mjere. Druga grupa učenika istog odjeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi, kao što su se i izjasnili”, navodi se u saopštenju. Majka učenika obavijestila je školu, a 31. avgusta cijela porodica je bila testirana na virus korona. Majka je u svojoj pisanoj izjavi navela da su se testirali jer je ona zaposlena u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

“Obavijestili smo Gradski zavod za javno zdravlje, Školsku upravu Beograd i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Od Gradskog zavoda za javno zdravlje, dobili smo uputstvo da se učenik mora javiti ljekaru u Kovid ambulanti nadležnog Doma zdravlja, što je i urađeno i da ne smije nikako ići u školu narednih 14 dana počev od dana njegovog testiranja. Nakon isteka pomenutog perioda učenik se može vratiti na nastavu, u školu uz potvrdu ljekara da je zdrav”, piše u saopštenju. Škola je dezinfikovana i sprovode se sve propisane mjere. Roditelji su obaviješteni i upozoreni, ukoliko postoji sumnja da je neko u porodici zaražen odmah o tome obavijeste školu, a da mališani ne dolaze na nastavu 14 dana.

Reporteri Novosti posjetili su juče osnovnu školu “Braća Jerković” u Železniku, roditelji koji su čekali svoje mališane nakon završetka časova, nisu čuli za slučaj djeteta koje je dobilo pozitivan rezultat na test virusa korona.

“Nisam čula da je neko zaražen, djeca su sada krenula na nastavu i nemam neki strah da će se zaraziti od vršnjaka jer jednostavno imam osjećaj da možemo da “zakačimo” virus bilo gdje. Mada koliko sam primjetila djeca nose maske i odgovorni su za svoj uzrast”, ispričala je majka čije dijete pohađa prvi razred.

Propisane epidemiološke mjere u ovoj osmoletki se izuzetno poštuju. Mališani nose maske, sa velikog odmora ulaze u školu u manjim grupama. Na vratima su postavljene dezo-barijere, koje “tetkice” redovno posipaju dezinfekcionim sredstvom, a nakon toga mališani dezinfikuju i ruke, a čitav proces nadgleda neko od nastavnika.

Ostavite komentar: