Protestne šetnje u Crnoj Gori: “Blokade, pritisci, niti hapšenja ne mogu zaustaviti narod u odbrani svetinja”

U Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama i večeras su održane protestne štenje protiv kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se predviđa otimanje imovine i svetinja Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija u Crnoj Gori.

Nikšićani su se okupili na Trgu Šaka Petrovića, ispred Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog gdje su se viorile trobojke, krstaši barjaci, crkvene zastave i simboli.

Sa protestne šetnje koja se kretala ulicama Nikšića učesnici su poručili da nikakve blokade, pritisci, niti hapšenja ne mogu zaustaviti slobodni narod u odbrani svetinja. Vjernici iz Bijelog Polja i večeras su velikom narodnom litijom sa trobojkama, krstovima i ikonama nastavili beskompromisnu odbranu svetinja.

Uprkos sistematskoj torturi kojoj su izloženi pojedini učesnici litija, kao i neviđenom pritisku na građane da glasaju za DPS, a time i podrže “podržavljenje” crkvene iomovine, Bjelopoljci su se okupili na velikom platou na Nikoljcu, odakle su krenuli u protestnu šetnju za odbranu svetinja uzvikujući “Ne damo svetinje!”, “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”, “Sa Kosova zora sviće”.

Više hiljada građana Berana i večeras je, uprkos mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti učestvovalo u protestnoj litiji od centra grada do manastira Đurđevi stupovi.

Osim Beranaca, u nepreglednoj koloni učestvovali su građani Andrijevice i Murine, koji su na ovaj način još jednom iskazali nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti, te su uzvikivali “Ne damo svetinje!” i “Milo, lopove!”.

Ostavite komentar: